Slovenija

Ministrstvo za zdravje z navodili za zdravstveno obravnavo migrantov

STA
17. 9. 2015, 18.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je pripravilo navodila za sprejem migrantov v zdravstveno obravnavo, tako v sprejemnih in v nastanitvenih centrih kot tudi v zdravstvenih domovih in na sekundarni ravni. Objavilo jih je na spletni strani ministrstva in jih poslalo zdravstvenim ustanovam, je danes pojasnila državna sekretarka Sandra Tušar.

Arhiv

Navodilo o zdravstveni obravnavi migrantov se nanaša na zdravstveno varstvo za večjo skupino migrantov, ki bi se izvajalo v sprejemnih in nastanitvenih centrih. Zagotavljanje zdravstvenega varstva znotraj azilnega doma in Centra za tujce ostaja nespremenjeno.

Zdravstveno dejavnost v sprejemnem centru bo vodila diplomirana medicinska sestra z ustreznimi kliničnimi izkušnjami ali zdravnik iz bližnjih zdravstvenih ustanov ali zdravstveno osebje oz. prostovoljci.

V sprejemnem centru bo zdravstveno osebje opravilo preventivni zdravstveni pregled. Opravil ga bo zdravnik ali diplomirana medicinska sestra, ki bosta svoje ugotovitve zabeležila v protokol bolnikov. Za bolnike z nalezljivimi boleznimi pa bo treba zagotoviti prostore za ločeno obravnavo.

Nastanitveni center za razliko od sprejemnega predvideva oskrbo migrantov za daljše časovno obdobje. Tudi tu bo treba zagotoviti ločen prostor za delo zdravstvenega osebja, z vodo in sanitarnimi potrebščinami ter sredstvi za čiščenje in dezinfekcijo.

V nastanitvenem centru bo dvakrat tedensko prisoten zdravnik, ki bo svoje delo opravljal tri ure oz. glede na potrebe. Zagotovil ga bo najbližji zdravstveni dom oz. druga zdravstvena ustanova. Plačilo za delo zdravnika bo enakovredno delu v zdravstveni ustanovi.

Tako za sprejemni kot za nastanitveni center velja, da bodo migranta, ki bo potreboval nujno zdravljenje, v spremstvu pristojne osebe centra odpeljali do najbližje zdravstvene ustanove oz. bodo poklicali interventno številko 112. Zdravstvene storitve nujnega zdravljenja v zdravstvenih ustanovah bo poravnalo ministrstvo za zdravje.

Ministrstvo bo tudi koordiniralo delo zdravnikov, medicinskih sester, farmacevtov in prostovoljcev.

Nastanjenim bo Slovenija zagotovila pravice do nujne medicinske pomoči in nujnega reševalnega prevoza ter zdravljenja po odločitvi zdravnika. Zdravniki bodo tudi skrbeli za preprečevanje nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja, zdravili bodo vročinska stanja in preprečevali širjenje infekcije, ki bi utegnila voditi do septičnega stanja.

Prav tako bodo migranti upravičeni do zdravljenja zlomov kosti oziroma zvinov. Zdravniki bodo zagotavljali tudi zdravstvene oskrbe v nosečnosti in ob porodu. Ranljive osebe s posebnimi potrebami bodo imele pravico do dodatnega obsega zdravstvenih storitev. Mladoletni prosilci, tudi tisti mladoletni brez spremstva, pa so upravičeni do zdravstvenega varstva pod enakimi pogoji kot slovenski državljani.

V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa zdravstvenim službam ob delu z migranti priporočajo dosledno izvajanje ukrepov v skladu s smernicami za obvladovanje in preprečevanje okužb.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Sandra Tušar je na današnji novinarski konferenci še pojasnila, da bodo zdravila predvidoma črpali iz blagovnih rezerv. Na ministrstvu predvidevajo, da bodo vsaj nekaj medicinske opreme za oskrbo v sprejemnih in nastanitvenih centrih dobili od Slovenske vojske. K sodelovanju pa so pozvali tudi lokalne zdravstvene domove, je še povedala.