Svet

Ukrajina tarča kritik zaradi sankcij proti tujim novinarjem

STA
17. 9. 2015, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ukrajina je zaradi vpletenosti v dogajanje na vzhodu države sprejela niz novih sankcij proti Rusiji, na kazenski seznam, ki vključuje prepoved potovanja v državo, pa vključila tudi več deset tujih novinarjev. Zato je bila deležna številnih kritik, vključno z EU in več mednarodnimi organizacijami.

Reuters

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je pozno v sredo podpisal odlok, ki uveljavlja sankcijske ukrepe proti približno 400 posameznikom in 90 podjetjem. Med njimi je več ruskih medijskih podjetij v državni lasti, pa tudi finančni giganti, kot je letalska družba Aeroflot, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Na kazenskem seznamu se je poleg tega znašlo več deset zahodnih novinarjev, ki naj bi izkazali razumevanje z ruskimi stališči. Med njimi so bili tudi dopisniki britanskega BBC v Moskvi, nemški novinar Michael Rutz, ki piše za Die Zeit in španska novinarja Antonio Pampliega in Angel Sastre, ki naj bi bila julija v Siriji ugrabljena.

Na Kijev se je nemudoma usul plaz kritik zaradi vključitve novinarjev na seznam, najprej so se odzvali v novinarskih združenjih. Med drugim so Novinarji brez meja menili, da gre za "kontraproduktivno kršitev svobode informacij".

Da je prisotnost novinarjem med kaznovanimi povsem neprimerna, so poudarili tudi v Kremlju. "Nikakor ni skladno s katerimkoli načelom svobode govora," je dejal tiskovni predstavnik predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov.

Kritični so bili tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Kot je sporočila njihova predstavnica za medije Dunja Mijatović, povsem spoštujejo pravico ukrajinske vlade, da se bori proti terorizmu, a uveljavljanje omejitev prostega gibanja novinarjev ni način za zagotavljanje varnosti.

Podobno so se odzvali tudi v Svetu Evrope in v EU. Evropski komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn je izrazil presenečenje in zaskrbljenost. O sankcijah se bo pogovoril s predstavniki v ukrajinski vladi, glede na prvi vtis pa ne odgovarjajo evropskemu duhu, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po ostri kritiki tudi z Zahoda je sicer Porošenko odredil nekaj sprememb na seznamu kaznovanih novinarjev. Z njega je bilo izbrisanih več evropskih novinarjev, med drugim na njem ni več novinarjev BBC.