Svet

Zahtevajo odstop Vujčića

Sašo Avramovič
17. 9. 2015, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred stavbo Hrvaške narodne banke na Trgu hrvaških velikanov v hrvaški prestolnici se je včeraj dopoldne ob 9. uri začel miren protest, ki ga je organiziralo Združenje Frank.

Arhiv Svet24

Protestniki so včeraj v Zagrebu zahtevali odstop guvernerja Hrvaške narodne banke Borisa Vujčića, ki ga obtožujejo nemoralnega in neodgovornega obnašanja do hrvaških državljanov. Okoli številnih demonstrantov je bilo razporejeno tudi veliko policistov.

Arhiv Svet24

»Švicarski frank ima svoj davek«

Številni protestniki so nosili transparente, kot sta bila »Frank – rak rana naše družbe« in »Švicarski frank ima svoj davek«, ter zelene papirje, na katerih je bilo zapisano »Za zakon«. »Hrvaška narodna banka je zdaj pokazala skrb za najrevnejše dolžnike. Kje pa je ta skrb bila, ko so tem istim državljanom ponujali kredite, a molčali o tveganju? Kje je bila ta skrb, ko so zaradi teh kreditov mnogi državljani končali na ulici? Na žalost mi več ne verjamemo v njihove dobre namere,« so dejali protestniki.

Arhiv Svet24

»Naj Vujčić ponudi svoj odstop«

Prvi govorec na protestu je bil Krešimir Bajamić iz združenja Frank. »Boris Vujčić zagotovo vse skupaj posluša. Naj pride dol, saj smo normalni ljudje, ki so vzeli nenormalne kredite, ki jih je on odobril. Obupani smo, ker ni napredka s strani Hrvaške narodne banke. Naj Vujčić ponudi svoj odstop in naj na njegovo mesto pride nekdo z empatijo,« je dejal Bajamić in dodal, da Združenje Frank podpira hrvaško vlado in sabor, čeprav kot je dejal, nimajo nobene politične konotacije.

Arhiv Svet24

Na protest prišlo okrog 450 ljudi

»Podpiramo jih, ker bo sabor jutri (danes op. p.) razpravljal o večini naših problemov in s svojimi amandmaji bi lahko enkrat za vselej 'poravnali' in rešili vse odplačane in tiste kredite, ki so ostali,« je še dodal. Povedal je tudi, da se je protesta udeležilo okrog 450 protestnikov, ki so v Zagreb prišli iz vseh delov Hrvaške. Na protestu je med drugim potekala tudi minuta molka za vse tiste, ki so izgubili življenje zaradi nevšečnosti oziroma muk s švicarskim frankom.