Slovenija

Cerkev brez bremen

Gabrijel Toplak
17. 9. 2015, 17.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Stečajnemu upravitelju SCT je uspelo prodati terjatev do župnije, ki jo je za 305 tisoč evrov odkupila lani ustanovljena Ustanova za Slomškovo cerkev. Denar morajo sicer zbrati v treh mesecih, a so po besedah župnika Igorja Novaka pred njimi boljši časi.

Toplak

»Ne čutimo več pritiska, kaj se bo zgodilo. Ni več strahu, kdo bo lastnik in ali bo morebiti cerkev celo prodana. Zdaj naposled vemo, da vse skupaj ostaja v cerkvenih rokah, kar je najpomembnejše,« je včeraj po treh neuspešnih dražbah za odkup objekta poudaril Igor Novak, župnijski upravitelj košaške cerkve, ki so jo začeli graditi poleti leta 2008 po načrtih arhitekta Iva Goropevška. Dodal je, da so veselo novico v Župniji blaženega škofa Antona Martina Slomška Maribor - Košaki, ki je bila ustanovljena avgusta 1998, zaznamovali tudi s farani. Po večernem bogoslužju so se namreč v torek zvečer v prijetnem vzdušju in ob igranju harmonike v cerkvi zadržali kar do 23. ure, česar prej še nikoli niso storili. »Bilo je vredno. Takšno veselo informacijo je treba proslaviti,« je poudaril Novak.

Toplak

DO DENARJA PREKO CERKVENIH USTANOV

Stečajnemu upravitelju SCT Leonu Benigarju Tošiču je namreč uspelo prodati terjatev do župnije, ki jo je za 305 tisoč evrov odkupila lani ustanovljena Ustanova za Slomškovo cerkev. Novak je dodal, da se bodo naposled vendarle lahko brez bojazni lotili dokončanja gradnje cerkve, ki tudi ni preprosta zadeva. »Za nas je to res dobra rešitev. Lastništvo ostaja Župniji Maribor - Košaki, izbrisale se bodo tudi vse hipoteke, tako da bo župnija lahko delovala normalno naprej, medtem ko je terjatev trenutno v lasti Ustanove za Slomškovo cerkev v Košakih. »Tistih 305 tisoč evrov bomo zbirali preko cerkvenih ustanov. Pomagale nam bodo vse cerkve na Slovenskem, vse škofije, redovne ustanove, škofje pa bodo po moji oceni pozvali tudi vernike, naj darujejo prostovoljne prispevke. Treba pa je poudariti, da že kar nekaj denarja imamo zbranega. Čeprav morajo denar zbrati v treh mesecih, je po moji oceni strah, da nam ne bi uspelo, popolnoma odveč,« je razložil Novak, ki je v košaški cerkvi župnijski upravitelj že sedmo leto. Za Svet24 pa je vseeno priznal, da jim je stečajni upravitelj namignil, da tudi pri prodaji terjatve ni pričakoval nikogar.

Pomagale bodo cerkve, škofije, redovne ustanove, škofje pa bodo za prostovoljne prispevke pozvale tudi vernike.

CERKEV ZA 350 VERNIKOV

Je pa po Novakovih besedah do dokončanja gradnje cerkve treba postoriti še marsikaj. »Potrebna so še tako imenovana finalna dela v cerkvi, treba je položiti tlake, dokončno postaviti klopi, urediti ogrevanje in podobno. Finalizacija pa je potrebna tudi v župnijskem domu.« Za nakup opreme in dokončanje del bodo po ocenah potrebovali še vsaj 300 tisoč evrov, je pojasnil župnijski upravitelj cerkve, ki je projektirana za približno 350 ljudi. Za zdaj imajo v notranjosti cerkve nekaj stvari postavljenih tako rekoč »provizoriš«, kar je zadostovalo za pridobitev upravnega dovoljenja od pristojne upravne enote, ki so ga dobili marca letos. »To nam dovoljuje, da se lahko vsak dan zbiramo na rednem bogoslužju. Mašo imamo vselej ob 19. uri, v nedeljo pa ob 9. uri,« je dejal Novak in dodal, da tudi mašuje, čeprav je tudi upravitelj v Šentilju v Slovenskih goricah, zato ima tudi dva pomočnika. Sicer pa so farani tamkajšnje župnije na cerkev, ki je edina v mariborski nadškofiji kot župnija posvečena Antonu Martinu Slomšku, zelo ponosni. Je namreč prav posebna, je izpostavil Novak: »Zvonik ni klasične oziroma čebulaste oblike, kot je običajno pri cerkvah, ampak je 'odprt'. Pa tudi strop je v obliki velike kupole in steklen.«

Spomnimo, da cerkveni objekt stoji na zemljišču, ki so ga kupili tamkajšnji verniki, mariborska nadškofija pa je po smrti takratnega župnika s podjetjem SCT sklenila poravnavo in mu za poplačilo neplačanih del odstopila nadomestno zemljišče v neposredni bližini cerkve. Do sklenitve dogovora pa nikoli ni prišlo, saj so se banke upnice zaradi finančnih težav nadškofije usedle na zemljišče.