Zanimivosti

Vikend fotrov in mulcev

Mirjam Bezek-Jakše
17. 9. 2015, 18.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred letom je neka mamica zavzdihnila, kako si želi, da bi šel otrok vsaj enkrat sam na dopust z očetom. In tako se je Novomeščanoma Gregorju Udovču in Gregorju Rožancu, prvi živi v Ljubljani, drugi pa v Kranju, porodila ideja o posebnem vikendu.

M. B.-J.

»S sodelavci smo ugotovili, da smo očetje res premalo prisotni pri vzgoji svojih otrok na način, ki je drugačen od vzgoje mater. Običajno oče pusti otroka pri igri dlje, meje nevarnosti pa postavi višje,« pove Udovč.

društvo Naturo

14 OČETOV S 24 OTROKI

Lani so v Gorenjcih pri Adlešičih prvič pripravili Vikend fotrov in mulcev, na katerem je bilo 7 očetov in 14 otrok. Konec letošnjih počitnic so se vrnili v Belo krajino, odziv je bil tako velik, da so morali nekatere celo odsloviti. Prišlo jih je 14 s 24 otroki, starimi od 3 do 13 let, iz vse Slovenije.

Morda bi katero od mam spreletel srh, ko bi videla, kako njen tri- ali štiriletni otrok vihti kladivo ali žaga.

Zanimivo je, da v društvu Naturo vnaprej ne pripravijo nikakršnega programa. Poskrbijo le za prenočišče, ki pa ni v hiši, ampak na senu na podu ali v šotoru. Očetje in otroci se sproti odločajo, kaj bodo počeli. In imeli so kaj početi! Najprej so si seveda uredili bivališče. Očetje so se razdelili v štiri skupine, eni so delali v kuhinji, drugi pripravljali kres, tretji dovažali zemljo in četrti kosili travo. Nekateri otroci so jim z veseljem pomagali, drugi so se samostojno igrali, tretji pa podili po vasi.

Seveda je bil največji užitek kopanje in veslanje v bližnji Kolpi. Podali so se na orientacijski pohod po gozdu, izdelovali loke, kosili travo, sekali drva, kurili ogenj. Med drugim so jedli krompir, pečen v žerjavici, kar so mnogi otroci poskusili prvič.

društvo Naturo

OGENJ, KLADIVO IN ŽAGA

Morda bi katero od mam spreletel srh, ko bi videla, kako njen tri- ali štiriletni otrok vihti kladivo ali žaga. A za njih so bila prav kladiva in žage poleg ognja najbolj privlačni. Predvsem pa morda mamicam ne bi bilo všeč, da so otroci iskreno povedali, da jih sploh ne pogrešajo.

društvo Naturo

»Vemo, da smo se očetje in otroci sposobni imeti nepozabno lepo brez animacije tretjih oseb. Bistveno bolj se povežemo in izkusimo bolj pristna doživetja. Spontana doživetja so vedno tista, ki si jih najbolj zapomnimo,« sta bila zadovoljna oba Gregorja.