Svet

Kijev po navedbah vojske dokončal umik orožja z vzhodne fronte

sta/mv
8. 11. 2015, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ukrajinska vojska je v soboto sporočila, da je dokončala umik orožja z vzhodne fronte, kot je bilo dogovorjeno v okviru sporazuma s proruskimi uporniki. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so sicer v minulih dneh s fronte poročali o spopadih, čeprav premirje med sprtima stranema na vzhodu Ukrajine od septembra večinoma drži.

Reuters
Ukrajinska vojska je v soboto sporočila, da je dokončala umik orožja z vzhodne fronte, kot je bilo dogovorjeno v okviru sporazuma s proruskimi uporniki.

Ukrajinska vojska je z območja v bližini letališča v Donecku v soboto umaknila 82-milimetrsko orožje, potem ko so proruski uporniki že v četrtek sporočili, da so z omenjenega območja umaknili svoje orožje. Ukrajinski vojaki na območju so zdaj oboroženi le še s puškami, so zatrdili za AFP.

Gre za nov korak v okviru septembrskega sporazuma o umiku orožja kalibra pod 100 milimetrov s frontne črte, ki se ga strani za zdaj držita. To so potrdili tudi na petkovem srečanju normandijske četverice v Berlinu.

Kot so takrat sporočili z nemške vlade, so zabeležili napredek glede umika topništva manjšega kalibra in minometov, kar bi morda lahko uporabili tudi kot model pri umiku težkega topništva s fronte.