Slovenija

Izgubljeni 77-letnik na Pohorju dva dneva preživel brez vode

Gabrijel Toplak
8. 11. 2015, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Moški naj bi zaradi zdravstvenih težav izgubil orientacijo in se znašel tisoč metrov visoko pod Kremžarjevim vrhom. Noči je preživel na prostem, zapuščeno vozilo, v katerem je pustil ključe, je opazil domačin.

GRS Koroška
Iskalna akcija pod Kremžarjevim vrhom se je končala s srečnim razpletom.

Samo uspešnemu in hitremu posredovanju se lahko zahvali 76-letni moški, ki se je konec prejšnjega meseca po opravkih v Slovenj Gradcu s svojim avtomobilom vračal proti domu na Prevaljah. Zaradi zdravstvenih težav je najbrž, domnevajo strokovnjaki, izgubil orientacijo in se znašel tisoč metrov visoko pod Kremžarjevim vrhom na Pohorju, kjer je kar dve noči preživel na prostem, dokler ga niso onemoglega, a k sreči še živega, našli policisti in gorski reševalci.

LETOS ŽE 24 ISKALNIH AKCIJ

»Na območju Policijske postaje Slovenj Gradec je v četrtek, 29., in v petek, 30. oktobra, potekala iskalna akcija pogrešanega moškega. Policistom so se pri iskanju pogrešanega pridružili člani gorskih reševalnih služb Koroška in Maribor. Zahvaljujoč dobri organizaciji in dobremu sodelovanju ter požrtvovalnosti vseh sodelujočih, se je iskalna akcija uspešno končala,« je pojasnila Milena Trbulin, predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Celje, kjer so letos imeli 24 iskalnih akcij, v katerih je sodelovalo 131 policistov in 35 reševalcev. V lanskem letu so zabeležili 17 iskalnih akcij, v katerih je poleg 63 policistov sodelovalo tudi 39 reševalcev.

KLIC NA POMOČ

GRS Koroška
Hubert Enci, načelnik Gorske reševalne službe Koroška.

Sicer pa je zapuščeno vozilo na Gradišču opazil domačin. Avto je bil odklenjen, v njem so bili ključi, zraven na tleh pa je ležala denarnica. Nemudoma je poklical policiste, ki so ugotovili, da je avto tudi poškodovan, in hitro poklicali še sorodnike ter ugotovili, da možakarja pogrešajo že od prejšnjega dne. 

Policista sta skupaj s prijaviteljem takoj pregledala bližnjo okolico, a ker se je hitro temnilo, so prosili za pomoč gorske reševalce iz Maribora in Koroške, policiste gorske policijske enote ter tako okrepili svoje vrste. »Zaradi izjemno zahtevnega terena smo akcijo iskanja zaključili v večernih urah in iskanje pogrešanega nadaljevali zgodaj naslednji dan. Pogrešanega, ki dva dneva ni naredil niti požirka vode, smo v dopoldanskih urah našli prezeblega in močno dehidriranega,« je pojasnil Hubert Enci, načelnik Gorske reševalne službe (GRS) Koroška.

RAZLIČNE OBLIKE DELA

Policisti vseeno poudarjajo, da bi se lahko iskalna akcija končala drugače, če ne bi policisti in gorski reševalci hitro ter učinkovito strnili vrst. Razložili so, da policija pri izvajanju ukrepov za iskanje oseb uporablja različne oblike dela, samostojno ali v sodelovanju z drugimi organi. V primeru izvedbe obsežnih ali zahtevnejših iskalnih akcij, predvsem na zahtevnih območjih oziroma terenih, predlagajo Regijskemu centru za obveščanje, da v iskanje vključijo še sile za zaščito in reševanje, policija pa predlaga potrebno število sodelujočih in po možnosti strukturo sil.

Najpogosteje se v iskanje pogrešanih oseb vključujejo vodniki z reševalnimi psi, potapljači, jamarski reševalci, gasilci in pripadniki gorske reševalne službe. Slednji so namreč nepogrešljivi partnerji policije pri iskanju pogrešanih oseb na zahtevnih območjih, kjer so potrebi specialistično znanje, veščine, izkušnje, posebna oprema in psihofizično stanje iskalcev in njihove osebnostne lastnosti.