Slovenija

Adria Airways vzpostavlja redne povezave iz Tallinna

STA/G.G.
7. 11. 2015, 19.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways bo v sodelovanju z estonsko družbo Nordic Aviation Group v nedeljo vzpostavil redne lete na povezavah iz Tallinna. Sodelovanje naj bi predvidoma trajalo do 18 mesecev, Adria Airways pa naj bi zaradi tega naslednje leto število potnikov povečala za 50 odstotkov.

Wikipedia
Nordic Aviation Group bo na začetku letel na osem destinacij - v Bruselj, Kijev, Oslo, Amsterdam, Koebenhavn, Vilnius, Stockholm, Trondheim in München. Na koncu leta naj bi dodali še eno, je zapisano na njihovi spletni strani.

Estonija je ob prenehanju delovanja Estonian Air ustanovila družbo Nordic Aviation Group, ki bo začela delovati v nedeljo. S tem želijo zagotoviti nadaljnjo povezanost Estonije s svetom, pri tem pa jim bo na pomoč priskočila tudi Adria Airways, so danes sporočili iz slovenskega prevoznika.

Kot je pojasnil predsednik uprave Adria Airways Mark Anžur, Nordic Aviation Group še nima svojega spričevala za letenje, ker ga mora narediti na novo. To traja približno 12 mesecev in v tem času bo Adria Airways vzela njihova letala in posadke ter letela pod svojim spričevalom. Na voljo jim bo dala vse sisteme za letenje ter prodajo kart. Projekt naj bi skupaj trajal od 12 do 18 mesecev, nato pa bodo Estonci leteli samostojno.

V prvi fazi bodo letenje izvajali s partnerskimi družbami BMI, Carpatair, Next Jet in Trade Air. V tem obdobju bo šolski center Adrie Airways prešolal dodatne člane posadk in priključil tri letala tipa CRJ900 ter dve letali tipa CRJ700, ki so doslej opravljali polete v floti Estonian Air.

Adria naj bi podvojila število potnikov

Adria Airways si od tega projekta obeta komercialni učinek in dolgoročno povezovanje na področju regionalnih prevoznikov ter iskanje medsebojnih sinergij, kar je ključno za uspeh in obstoj vseh regionalnih družb v Evropi, so zapisali v sporočilu.

Kot je dodatno pojasnil Anžur, bo imelo to na poslovanje Adrie Airways velik učinek, saj bodo naslednje leto povečali število potnikov za 50 odstotkov. Finančno ima to velik učinek, več pa ni mogel razkriti.

Gre za dobro novico za Adrio Airways, ki si v zahtevnih razmerah v letalski panogi že nekaj časa prizadeva za pozitivno poslovanje, tudi s spremembo poslovnega modela. Lani jim je po več letih uspelo doseči pozitiven izid, kakšen bo letos, pa v družbi še ne morejo napovedati.

V prvih desetih mesecih letos so prepeljali 1.090.040 potnikov, kar je 13,4 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju, vendar ves čas opozarjajo, da se cene letalskih kart znižujejo.

Adria Airways je sicer v postopku prodaje, Slovenski državni holding in Družba za upravljanje terjatev bank pa sta pred časom sporočila, da sta prejela več ponudb za nakup 91,58-odstotnega deleža slovenskega letalskega prevoznika.