Slovenija

Na poti proti Sloveniji novih 25.000 beguncev

STA/G.G.
7. 11. 2015, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Begunska kriza, zlasti sporno vprašanje postavitve ograje, pretresa tudi avstrijsko vladno koalicijo. Socialdemokrati (SPÖ), ki skupaj z ljudsko stranko (ÖVP) sedijo v vladi, so zato pripravili program za boljši nadzor avstrijske južne meje. Avstrijski mejni organi se medtem na Špilju pripravljajo na prihod okoli 25.000 novih beguncev.

Reuters
Begucni so za nekaj dni obtičali na grških otokih, danes pa nadaljujejo pot.

Prva od treh točk programa SPÖ predvideva vzpostavitev novega poveljniškega centra za varnostne sile neposredno na mejnem območju. Od tam naj bi avstrijski organi skupaj s slovenskimi in nemškimi urejali sprejem beguncev, njihovo porazdelitev kot tudi nadaljnji prevoz na Bavarsko.

Druga točka govori o "smiselnem sistemu vodenja na meji v Špilju", s čimer bi "izboljšali varnost vseh udeleženih". S sistemom vodenja, ki se zgleduje po predlogu obrambnega ministra Geralda Kluga - ta velja za alternativo postavitvi ograje -, naj bi "preprečili nevarne situacije zaradi nepreglednosti in negativne skupinske dinamike".

V tretji točki pa načrt SPÖ predvideva razdelitev velikega toka beguncev še na mejna prehoda v Radgoni oz. Gornji Radgoni ter Mureck - Cmurek, da bi tako razbremenili mejni prehod Špilje.

Vodja stikov z javnostmi pri SPÖ Matthias Euler-Rolle je potrdil poročanje časnika Kronenzeitung, ki je na spletni strani danes objavil omenjeni program. Predloge SPÖ bi lahko po poročanju časnika sprejeli tudi v ljudski stranki.

Avstrijske oblasti medtem pričakujejo, da bo v kratkem na avstrijsko južno mejo prišlo 25.000 novih beguncev, še poroča Kronenzeitung. Razlog za to naj bi bila večdnevna stavka osebja na grških trajektih, zaradi česar so številni begunci do petka obtičali na grških otokih. Sedaj je "25.000 beguncev na poti proti celini in se bodo v veliki koloni napotili proti Nemčiji".

Še dodatno pa naj bi k zaostritvi begunske krize pripomogla napoved Pakistana, da ne bo več sprejemal zavrnjenih migrantov.