Slovenija

Žico kupujejo, uporabili pa jo bodo, le če bo nujno

STA/G.G.
7. 11. 2015, 12.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in državni sekretar Boštjan Šefic sta obiskala nastanitveni center za begunce v Gornji Radgoni. Ministrica je razmere v centru ocenila kot izjemno dobre. Glede tehničnih sredstev za uporabo na meji pa je dejala, da bodo tehnična sredstva uporabljena v primeru, da bo to potrebno.

STA

sta
Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je razmere v nastanitvenem centru za begunce v Gornji Radgoni ocenila kot izjemno dobre.

Na vprašanje glede naročila ograje za varovanje slovenske meje v okviru begunskega toka je ministrica odgovorila, da pripravljajo celostne ukrepe za nadzorovanje migracijskega toka, kar pomeni, da bodo tehnična sredstva uporabljena v primeru, če bo to potrebno.

Podlaga za uporabo tehničnih sredstev po njenih pojasnilih že obstaja v zakonu o nadzoru državne meje, dobre podlage za to so tudi v schengenskem zakoniku. V primeru, da bi ponovno prišlo do nenadziranega razprševanja migrantov po zeleni meji in v primeru, da bi Avstrija in Nemčija pričeli omejevati sprejem migrantov, bodo po besedah ministrice tehnična sredstva uporabljena.

Namenjena bodo usmerjanju nenadziranega prihoda migrantov in preprečevanju nenadziranih prehodov čez zeleno mejo. Več o tem, kot je dejala, ne more povedati, saj gre za zaupne ukrepe. Dodala je le še, da če "bo sprejeta politična odločitev, so tehnična sredstva pripravljena", da pa ograja ni strokoven termin, saj se govori o tehničnih sredstvih, ker tako določa zakon.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer v zadnjih dneh v Slovenijo že prišlo več deset kilometrov žice, ki naj bi jo Slovenija naročila v več državah.

Skozi nastanitveni center v Gornji Radgoni, ki je urejen v prostorih Pomurskega sejma, je doslej v drugem begunskem valu prešlo že skoraj 30.000 beguncev, dnevno jih naštejejo od okoli 1300 do 2100. Zanje vsak dan poskrbi okoli 50 ljudi, v centru pa lahko naenkrat prespi okoli 800 oseb. V času ministričinega obiska je bilo v centru 600 tujcev, pred tem jih je okoli 9. ure okoli 700 center že zapustilo, je povedal namestnik vodje nastanitvenega centra v Gornji Radgoni Bogdan Šajnovič.