Slovenija

Baričič grozi z odstopom

STA
7. 11. 2015, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andrej Baričič je v četrtek popoldne na ministrstvo za zdravje poslal pismo, v katerem napoveduje, da bo odšel s položaja. Vlada, ki bi morala potrditi ali zavrniti njegovo imenovanje, tega namreč v četrtek ni obravnavala, Baričič pa ne namerava biti v. d. kot njegov predhodnik, poroča Delo.

STA
Andrej Baričič

Baričič je zaradi tega, ker ga vlada še ni potrdila, po poročanju časopisa napisal tudi pismo predsedniku sveta Univerzitetno kliničnega centra (UKC) Tomažu Glažarju. V njem je napovedal, da bo "nemudoma oziroma najkasneje v skladu z določili veljavne pogodbe o zaposlitvi v UKC prekinil opravljanje funkcije", ker kot v. d. ne namerava delati.

Pismo predsedniku vlade Miru Cerarju je po poročanju časopisa v petek poslalo tudi šest od osmih poslovnih direktorjev UKC. V njem ocenjujejo, da so razmere, v katerih bolnišnica s 7800 zaposlenimi že več kot dve leti deluje z vršilcem dolžnosti, nesprejemljive, zato vlado pozivajo, naj podpre odločitev sveta zavoda, da se Baričiča imenuje za generalnega direktorja s polnim mandatom.

"Zelo si želimo direktorja z menedžerskim znanjem in Baričič je pokazal, da ga ima. Spremembe v UKC so potrebne in on jih uvaja. Seveda spremembe, ki gredo v smer učinkovitosti, niso napisane na kožo vsem. Dela tudi hitropotezne odločitve, zavodi pa so po svoji naravi drugačni od podjetij v tujini in temu se je treba prilagoditi. Čeprav je bilo v medijih vse mogoče povedano, ne poteka proti Baričiču noben kazenski postopek. Menimo, da ni prav, da bi vlada odločala na podlagi lobističnih pritiskov. Želimo, da bi UKC stabilno deloval in podporo Baričiču izrekamo v smislu stabilnega delovanja," je za časopis povedala Biserka Marolt Meden, pobudnica pisma Cerarju.

Svet UKC Ljubljana je Baričiča za generalnega direktorja UKV Ljubljana imenoval 22. oktobra, imenovanje pa mora potrditi še vlada. Na ministrstvu za zdravje so za Delo pojasnili, da se postopki izvajajo in da bo vlada odločala predvidoma na seji prihodnji teden.