Slovenija

Svet UKC Ljubljana izbral Baričiča za generalnega direktorja

STA
22. 10. 2015, 20.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana je za generalnega direktorja bolnišnice imenoval Andreja Baričiča, je povedal predsednik sveta Tomaž Glažar.

STA

Na razpis za generalnega direktorja se je prijavilo sedem kandidatov, pet jih je izpolnjevalo razpisne pogoje.

Sedanji v. d. direktorja Baričič, ki je prevzel vodenje največje zdravstvene ustanove v državi 10. avgusta, je ekonomist in profesor na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, nekdanji direktor Gea Collegea, v času vlade Boruta Pahorja je bil član sveta UKC Ljubljana.

Svetu se je predstavil tudi nekdanji direktor urada za sistem plač v javnem sektorju na ministrstvu za javno upravo Igor Klinar.

Med kandidati pa sta bila tudi nekdanji član uprave Slovenske odškodninske družbe (Sod) Matjaž Jauk in nekdanji obrambni minister, veleposlanik v Rusiji in direktor javne agencije za raziskovalno dejavnost Franci Demšar.

Martin Konte, najbolj znan po neuspešnem poskusu nakupa Mure, ki je tudi neuspešno kandidiral za direktorja Slovenskih železnic, pa na predstavitev ni prišel.

Svet je na podlagi odstopnih izjav razrešil Sergeja Hojkerja z mesta strokovnega direktorja in Erno Kos Grabnar z mesta glavne medicinske sestre.

Baričiča je podprlo osem članov sveta, trije pa so podprli Francija Demšarja. Glasovali so tajno. Posebne razprave o kandidatih na seji sveta niso imeli, je na novinarski konferenci po seji sveta povedal Glažar.

Soglasje k imenovanju mora dati še vlada. Glažar je prepričan, da so člani sveta svojo funkcijo opravili s polno odgovornostjo. "Mi smo tisti, ki bomo neposredno čutili posledice, če bi se neprimerno odločili. Seveda je na strani vlade, da se odloči, ali bo soglasje dala ali ne. Če soglasja ne bo, bo za posledice tudi ta vlada morala odgovarjati," je dejal.

Po njegovem mnenju je Baričič strokoven, upa si potegniti tiste poteze, ki so na dolgi rok dobre za UKC in za bolnike.