Svet

Egipt kritičen, ker ni prejel obveščevalnih podatkov glede letalske nesreče

STA
7. 11. 2015, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Egipt je danes zavrnil sume nekaterih držav, da je bila podtaknjena bomba vzrok za strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajskim polotokom, in vztraja, da je treba počakati na konec preiskave. Obenem so v Kairu kritični, ker niso prejeli nobenih obveščevalnih podatkov od držav, ki so te sume izrazile.

STA

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je države, ki jih sicer ni imenoval, danes obtožil, da z uradnim Kairom niso delile obveščevalnih podatkov, povezanih s strmoglavljenjem ruskega potniškega letala družbe Metrojet minulo soboto nad Sinajem.

Pred dnevi sta sicer tako ZDA kot Velika Britanija nakazali, da na podlagi obveščevalnih podatkov obstaja velika možnost, da je bila na letalu bomba.

"Pričakovali smo, da bodo z nami delili tehnične informacije, ki so na voljo, preden so jih objavili v medijih," je dejal Šukri. Kot je ob tem zatrdil, ne obstaja povsem jasen vzrok za strmoglavljenje ruskega letala, v katerem je kmalu po vzletu iz znanega letovišča Šarm el Šejk umrlo 224 ljudi. "Nismo izključili nobene možnosti, vendar pa še nismo postavili nobene hipoteze, dokler preiskava ne bo zaključena," je na novinarski konferenci v Kairu dejal Šukri.

Okoliščine strmoglavljenja ruskega letala, ki je letelo iz Šarm el Šejka v Sankt Peterburg, še vedno niso znane, vse bolj pa se krepi prepričanje, da je letalo kmalu po vzletu uničila podtaknjena bomba.

Tako britanski premier David Cameron kot ameriški predsednik Barack Obama sta v četrtek ocenila, da obstaja možnost, da je bila na ruskem letalu bomba. Rusija in Egipt medtem vztrajata, da je še prezgodaj za kakršnekoli sklepe, dokler preiskava še traja, kljub temu pa je Rusija ustavila vse letalske povezave z Egiptom, dokler strmoglavljenje letala ne bo pojasnjeno.

Prepričanje, da je bila na letalu podtaknjena bomba, so sicer v petek dodatno okrepile navedbe virov blizu preiskave, da analiza obeh črnih skrinjic nakazuje na eksplozijo bombe, saj do kritične 24. minute leta ni bilo zaznati nobenih težav pri letu, nato pa sledi nenadna dekompresija in uničenje letala.

Odgovornost za strmoglavljenje letala je sicer prevzela Islamska država v Egiptu. Številne države so po nesreči iz varnostnih razlogov ustavile lete v Šarm el Šejk, eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Egiptu, čigar gospodarstvo je močno odvisno od turizma.