Svet

Bo v hrvaškem parlamentu tudi Slovenka?

STA/mk
7. 11. 2015, 16.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Slovenska kandidatka je Sabina Koželj-Horvat. Kot je ocenila, je pogoj za njeno izvolitev najmanj 2000 glasov na nedeljskih volitvah. Računa tudi na podporo drugih manjšin.

Sabina Koželj-Horvat
Predvolilne raziskave so večinoma kazale, da bo relativna zmagovalka desna Domoljubna koalicija, ki ima sicer na svojih volilnih seznamih tudi deklarirane privržence ustaške ideologije.

Če bo izvoljena, bo 43-letna predstavnica slovenske manjšine v osiješkem mestnem svetu obenem poslanka albanske, bošnjaške, črnogorske in makedonske manjšine.

Na Hrvaškem je 22 manjšin. Srbska, madžarska in italijanska volijo posebej svojega poslanca, Čehi in Slovaki svojega, preostalih 17 pa je razdeljenih v dve skupini manjšin, v katerih volijo po enega poslanca.

Na Hrvaškem od polnoči velja volilni molk, ki bo potekal do nedelje ob 19. uri ko bodo zaprli približno 7000 volišč na parlamentarnih volitvah. Predvolilna kampanja je minila brez televizijskega soočenja dveh glavnih premierskih kandidatov, predsednika SDP in HDZ Zorana Milanovića in Tomislava Karamarka.

Milanović je med predvolilno kampanjo neuspešno izzival Karamarka na televizijsko soočenje. Karamarko se je izognil tudi neposrednemu spopadu v isti volilni enoti. Ponovila se je zgodba izpred štirih letih, ko soočenja s takratnim vodjo opozicije Milanovićem med predvolilno kampanjo za parlamentarne volitve ni sprejela takratna hrvaška premierka in predsednica HDZ Jadranka Kosor.