Slovenija

Županjo so podpirali, zdaj pa so razočarani

Mojce Leskovšek-Svete
7. 11. 2015, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kostelska županja Lilijana Butina in občinska uprava občine Kostel oporekata zakonitost prve izredne seje kostelskega občinskega sveta, ki so jo sklicali svetniki. Pred volitvami je obljubljala drugo, kot zdaj počne, s tem pa ujezila nekdanje podpornike. Je dobrih 300 evrov res preveč za varnost otrok?

M. l.-S., arhiv DL
Kostelska županja Lilijana Butina se je odločila za poklicno funkcijo županje.
Šolske prevoze je treba urediti takoj!
Svetnica Nataša Letig Žagar, mamica ene od deklic, ki ji je občina zavrnila prevoz od doma do avtobusne postaje, je povedala, da se imajo starši pravico obrniti na kogarkoli. Ker gre le za 380 občinskih evrov letno za 45 učencev OŠ Fara, so sklenili, da se prevozi uredijo takoj, ne glede na to, ali bo država plačala ali ne.

Mesec po prvi izredni seji občinskega sveta, ki ji županja Lilijana Butina in občinska uprava oporekata zakonitost, so se kostelski svetniki sestali še na redni seji. Tri od predlaganih točk so umaknili z dnevnega reda z obrazložitvijo, da so jih obravnavali že na izredni seji, županja pa je poročilo o njih podala pod točko razno.

Sklic izredne seje je bila tudi tema prve točke dnevnega reda: statutarno-pravna pojasnila. Izredno sejo so sklicali 30. septembra štirje od sedmih občinskih svetnikov po tem, ko je županja dvakrat zavrnila njihovo zahtevo za sklic, češ da ni razlogov zanjo. Svetniki, ki so sicer v predvolilnem boju županjo podpirali, pa so zahtevali sklic izredne seje zaradi županjine odločitve, da bo zamrznila pokojnino in delo županje opravljala profesionalno.

KAJ PA BEGUNCI?

»Vemo, da na odločitev županje ne moremo vplivati, želeli pa smo njeno pojasnilo, zakaj se je tako odločila,« je pojasnila svetnica Suzana Ožanič in dodala, da jih je še posebno zmotilo to, da ji je komisija za mandatna vprašanja izdala sklep o prenehanju delovnega razmerja na podlagi njene navedbe, da je bil občinski svet s tem že seznanjen, čeprav ni bil.

Prav tako jih je zmotila tudi izjava županje v prispevku RTV Slovenija o pripravljenosti občine na begunce. Kot so povedali, so po odgovorih, ki so jih prejeli od županje, ugotovili, da kljub lepim izjavam v medijih občina Kostel nima načrta, kako ravnati, če bi se begunske poti zaradi zaprtja mej preusmerile tudi na Kolpo. Zato so to točko uvrstili na dnevni red izredne seje in na njej pozvali občino, da se poveže s sosednjimi obmejnimi občinami in naredi strategijo.

M. L.-S.
Mesec po prvi izredni seji občinskega sveta, ki ji županja Lilijana Butina in občinska uprava oporekata zakonitost, so se kostelski svetniki sestali še na redni seji.

NA IZREDNO SEJO JE NI BILO

Svetniki so izrazili razočaranje, ker se županja izredne seje ni udeležila in jim tako ni dala možnosti, da bi pojasnili svoja stališča. Ta pa so, kot je povedala Ožaničeva, da županjine odločitve, da je od 7. oktobra profesionalna županja, ne podpirajo.

»S svojimi imeni in ugledom smo stali za župansko kandidatko in podpirali njen program, ki je obljubljal etično in moralno vodenje občinske uprave v dobro vseh. Zdaj pa je županja z odločitvijo o poklicnem opravljanju funkcije, za katero se zavedamo, da je zakonsko popolnoma njena odločitev, zanemarila dejstvo, da bo občinski proračun v naslednjih treh letih obremenila za kar 60 tisoč evrov več, kot bi ga, če bi funkcijo opravljala nepoklicno,« je že pred sejo povedala Ožaničeva.

PREJ PROTI, ZDAJ ZA

Dodala je, da županja zdaj uporablja tudi službeno vozilo, katerega nakup in uporabo je očitala prejšnjemu županu, in da so zato, ker se jim tudi to zdi moralno sporno in v neskladju z njenimi obljubami pred volitvami, to uvrstili na dnevni red izredne seje. Ta je bila za svetnike zakonita, županja in občinska uprava pa še vedno vztrajata, da je bila nezakonita, ker bi lahko omenjene zadeve obravnavali na redni seji.

Pri tem, kdo ima prav, jim ne pomaga niti mnenje ministrstva za javno upravo, za katerega je zaprosila občina. Iz službe za lokalno samoupravo so jim namreč sporočili, kot je povedala direktorica kostelske občinske uprave Helena Vidic Bizjak, da zaradi neskladja med statutom in poslovnikom občine Kostel ne morejo podati mnenja, ali so svetniki kršili določbe poslovnika.

Da med svetniki in občinsko upravo odnosi niso povsem sproščeni, je bilo opaziti tudi pri obravnavi organizacije šolskih prevozov v občini. Vidic Bizjakova je povedala, da z ministrstva za šolstvo še vedno niso prejeli podpisane pogodbe za sofinanciranje prevozov šolskih otrok zaradi nevarnosti medveda, ob tem pa izrazila nejevoljo, da so se nekateri starši pritožili kar na ministrstvo.