Zanimivosti

Ena največjih tegob človeštva še vedno čaka na svojo priložnost

J.P.
7. 11. 2015, 18.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Grožnja novega izbruha kuge, kakršen je Evrazijo prizadel v 14. stoletju, je žezlo strahu vihtela tudi v sledečih stoletjih. Verjetnost, da bi se velik naravni izbruh ponovil, pa je izredno majhna.

Twitter
Kuga, še posebej njena pljučna različica, je lahko učinkovito orožje.

Črna smrt, ki se je v 14. stoletju pojavila po vsej Evropi, velja za eno najhujših epidemij v zgodovini. Pokončala je od 25 pa do 30 odstotkov vseh prebivalcev Evrope, Severne Afrike in Bližnjega vzhoda, verjetno pa je smrt sejala tudi na Kitajskem, v Indiji in na Daljnem vzhodu. Umrlo je približno 50 milijonov ljudi. Nehigienski pogoji in nerazumevanje izvora bolezni ter kako se je ta prenašala, so bili dejavniki, ki so pripomogli k njenem širjenju po celinah. A bolj ko se je svet razvijal, manjša grožnja je postajala kuga. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je bilo leta 2013 zabeleženih 783 primerov kuge, ki je terjala 126 življenj.

Arhiv Svet24

50 milijonov ljudi je umrlo zaradi kuge.

Kar sama od sebe verjetno ne

Izboljšana higiena ter napredek na področju medicine sta naredila svoje. Ljudje 21. stoletja so razlikujejo od svojih prednikov izpred 700 let – so bolje hranjeni in z boljšimi imunskimi sistemi, pravi Amesh Adalja iz Zdravstvenega centra Univerze v Pittsburghu. »Zaradi splošnega učinka civilizacije je izbruh kuge le malo verjeten,« je dejal Adalja. Zato dvomi, da bi lahko kar tako prišlo do večjega izbruha. Kar pa ne pomeni, da bi kuga v obliki biološkega orožja bila brez posledic.

Prej v obliki orožja

Ljudje v 14. stoletju niso razumeli nalezljivosti. Ko je črna smrt kosila po Krimskem polotoku, so Tatari čez obzidje mesta Kaffa katapultirali trupla žrtev kuge. Številni raziskovalci napad navajajo kot prvi primer biološkega vojskovanja. Imperialna japonska vojska je s kugo leta 1940 napadla Kitajce, podoben napad pa je pripravljala tudi na Združene države Amerike. Biološko orožje sta vneto razvijala tudi nekdanja Sovjetska zveza in Irak, v lasti pa naj bi ga imeli tudi Severna Koreja in Sirija. Združene države Amerike so biološko orožje razvijale do leta 1969, nekatere od pridobljenih patogenov pa danes uporabljajo za obrambne ukrepe, kot so cepiva.

Edini način

Kuga, še posebej njena pljučna različica, je lahko učinkovito orožje – deloma tudi zato, ker je včasih ni mogoče takoj diagnosticirati. To pa je verjetno tudi edini način, da se lahko zgodi nova epidemija črne smrti.