Svet

Na Hrvaškem volijo nov sabor

sta/mv
8. 11. 2015, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na Hrvaškem se z odprtjem približno 6600 volišč ob 7. uri začenjajo parlamentarne volitve 151 novih poslancev sabora, ki jih bo izbiralo nekaj manj kot 3,8 milijona volivcev. Ankete napovedujejo tesen boj med levosredinsko koalicijo Hrvaška raste in desno Domoljubno koalicijo, ki ju vodita vladna SDP in opozicijska HDZ.

Volivci bodo lahko izbirali med imeni na 166 kandidatnih listah.

Za sedeže v osmem sklicu sabora po osamosvojitvi države se poteguje 2311 kandidatov, med njimi 41 za 8 poslancev nacionalnih manjšin, vključno s kandidatko slovenske manjšine. Volivci bodo lahko izbirali med imeni na 166 kandidatnih listah.

Današnje parlamentarne volitve bodo prve v samostojni Hrvaški, na katerih bodo volivci lahko obkrožili tudi preferenčni glas. Prvič so to lahko storili na volitvah za Evropski parlament spomladi 2013.

Hrvaška je razdeljena na deset volilnih enot, v vsaki pa bodo volili po 14 poslancev. V 11. volilni enoti bodo hrvaški državljani v tujini volili tri svoje predstavnike, medtem ko bodo v 12. volilni enoti osem svojih predstavnikov volili pripadniki nacionalnih manjšin na Hrvaškem.

Po 12 letih bo imela tudi slovenska manjšina svojo kandidatko, Sabino Koželj-Horvat, ki se bo s še enajstimi kandidati potegovala za poslanski položaj predstavnika albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske narodnostne manjšine.

Volišča na Hrvaškem bodo zaprli ob 19. uri. Hrvaške televizije napovedujejo, da bodo takrat objavile tudi izide vzporednih volitev in postalo naj bi bi bolj jasno, ali bo Hrvaško še naprej vodil sedanji premier Zoran Milanović ali pa bo premiersko žezlo prevzel vodja opozicijske HDZ Tomislav Karamarko.

Državna volilna komisija je napovedala, da bodo prve začasne in nepopolne izide začeli objavljati ob 22. uri na svoji spletni strani. Prve neuradne izide naj bi oznanili na polnočni novinarski konferenci.