Zdravje

Onesnaženo okolje okvari otrokove možgane

T.C.
8. 11. 2015, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Raziskave so pokazale, da lahko izpostavljenost onesnaževanju iz okolja, ki se kaže v navzočnosti škodljivih snovi v krvi in mleku matere, zaustavi razvoj otrokovih možganov pred in po rojstvu.

Znanstveniki sicer verjamejo, da je to mogoče delno preprečiti, če otroku v domu zagotovimo spodbudno okolje. Znanstveniki so se osredotočili predvsem na delovanje polikloriranih bifenilov (PCB), za katere je že dokazano, da pripomorejo k pojavu raka na ledvicah in jetrih.

Čeprav so danes prepovedane, so se te snovi nekoč v industriji uporabljale kot sredstvo za ohlajanje in mazanje električne opreme. Ko pa te snovi pridejo v okolje, se ne razgradijo takoj in zato predstavljajo dolgoročno grožnjo.

Prek manjših organizmov in rib namreč pridejo v prehrambeno verigo. Pri raziskavi o škodljivem vplivu onesnaževanja, ki so jo pripravili na univerzi Heinrich Heine v Duesseldorfu, je sodelovalo 171 zdravih otrok in njihovih mater. Znanstveniki so merili razvoj otrok v starosti 7 mesecev, leta in pol, dveh let in pol ter treh let in pol.

Izpostavljenost novorojenčkov PCB-ju so merili z analizo vzorcev mleka in krvi iz popkovine. Raziskave so pri otrocih, katerih matere so imele visoko stopnjo PCB v mleku, pokazale povečano nagnjenost počasnemu razvoju, fizičnemu in mentalnemu.

Razlika je posebej vidna po starosti treh let in pol. Škodljive posledice pa so bile manjše pri otrocih, ki so imeli doma spodbudno okolje. S tem s dokazali, da PCB škodljivo deluje tako pred rojstvom kot tudi v postnatalnem obdobju.