Zdravje

Zakaj je boljša preventiva kot kurativa

sj
13. 6. 2015, 09.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Kaj pomeni preventivni pregled in terapija v tradicionalni kitajski medicini in na kaj morate biti pozorni pri izbiri zdravnika. Tokrat dr. Lu Li predstavlja nekaj konkretnih primerov iz svoje prakse in svetuje, na kaj bodite pozorni, ko se odpravite h kitajskemu zdravniku.

Dao tkm

Želim vam opisati tri primere iz naše ordinacije. Dve punci in fanta. Vsi trije so približno enake starosti. Prva je prišla zaradi majhnih menstrualnih težav (bolečin), druga zaradi preobremenjenosti v službi, nespečnosti, slabe prebave, nerednega mesečnega ciklusa, fant pa samo iz preventivnih razlogov in radovednosti.

Pri prvem dekletu smo potrebovali 3 mesece (skupaj 10 terapij s presledki), da so bolečine popolnoma izzvenele, ko je prišlo do menstruacije. Pol leta zatem je stanje še vedno enako, torej brez bolečin. Pri drugi punci smo potrebovali več časa, saj je bilo stanje z vidika tradicionalne kitajske medicine (TKM) veliko resnejše. Da smo organe okrepili in vzpostavili ravnovesje, smo potrebovali 5 mesecev in 2 ciklusa terapij (18). Še vedno se priporoča, da se vrne na terapijo, ko bo začutila in prepoznala določene simptome. »Radovedni« fant, pa je pregled zapustil vesel in dobre volje. Terapij za zdravljenje ni potreboval. Dobil je potrditev, da živi zdravo in da zna poslušati svoje telo. Po treh mesecih se je vrnil, saj je pozimi zbolel za prehladom. Naredili smo le tri terapije, da smo izboljšali imunski sistem, svetovala sem mu določeno zeliščno formulo, ki naj bi jo jemal dva tedna. Pred kratkim nas je ponovno obiskal (po približno petih mesecih), vesel in dobre volje, saj se počuti odlično. Prišel se je le zahvalit za korekten in pošten odnos.

S temi tremi primeri želim le poudariti, zakaj sta preventivni pregled in tudi terapija tako zelo pomembna. Ne le da porabite manj denarja, če gledamo s finančnega vidika, pridobite tudi veliko novega znanja in nov vidik o delovanju organov ter splošno človekovega organizma po sistemu tradicionalne kitajske medicine.

Pri preventivnem zdravljenju, to je ohranjanju ravnotežja, je najbolj pomembno, da telo in organe maksimalno okrepimo, kar pomeni manj možnosti za izbruh resnejše težave in bolezni in manj časa za zdravljenje, če do bolezni pride.

Na kaj bodite pozorni pri izbiri TKM-zdravnika

Pozorni bodite tudi pri izbiri zdravnika TKM. Terapije naj ne bodo prepogoste, če to resnično ni potrebno zaradi določenega akutnega stanja, bolečin ali rehabilitacije. V splošnem zadoščata že dve terapiji na teden. Sama delam po principu, da telesu postopoma dovolim, da se terapijam privadi, in mu tako ne povzročam prevelika šoka. Tudi terapije, ki niso vsakodnevne, ohranijo stabilnost telesa dlje časa. Seveda pa gre za kombinacijo terapij. Dovolite, da vam zdravnik TKM pojasni fiziološke funkcije organov in delovanje človeškega organizma, četudi se terminologija zelo razlikuje od zahodnega medicinskega sistema.

Postavljajte vprašanja in bodite radovedni. Na pregled se pripravite, s seboj prinesite izvide, če so na voljo. Zapomnite si, da ni treba priti na pregled, šele ko smo bolni, temveč že veliko pred tem, ko se počutimo čisto dobro ali pa nam samo nekaj manjka in še sami ne vemo točno, kaj. To je že dovolj dober razlog in znak. S tem novim pogledom na preventivni pregled in terapije boste porabili tudi veliko manj časa za poznejše zdravljenje, saj boste znali že veliko prej reagirati in prepoznati neopazne simptome.