Zdravje

Prihajajo nova zdravila proti holesterolu

T.C.
10. 6. 2015, 08.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Svetovalni odbor znanstvenikov ameriške Uprave za hrano in zdravila (FDA) je priporočil zeleno luč za prodajo nove vrste zdravila proti slabemu holesterolu, ki nima takih stranskih učinkov, kot zdravila, ki so trenutno v uporabi. Danes bo isti odbor odločal še o podobnem novem zdravilu drugega proizvajalca.

Arhiv Svet24

Svetovalni odbor FDA je v torek dal priporočilo za začetek prodaje zdravila alirocumab ali praluent proizvajalcev Sanofi in Regeneron. Če bo vodstvo FDA to sprejelo, se bo zdravilo začelo prodajati že poleti. Danes bo odbor odločal tudi o podobnem zdravilu evolocumab ali repatha proizvajalca Amgen.

Holesterol je danes eden največjih problemov za Američane, saj so bolezni srca in ožilja vzrok smrti za veliko več ljudi, kot bo to kdajkoli uspelo kateremukoli teroristu. Proti slabemu holesterolu zdravniki danes predpisujejo statine, kot sta lipitor in crestor, ki pa imata stranske učinke, kot so bolečine v mišicah in slabost. 


Pri preizkušanju novih zdravil tega niso odkrili. Sicer sta precej dražji od statinov in za pacienta bo potrebno na leto odšteti med 7000 do 12.000 dolarjev. Poleg tega pa nista v obliki tabletk, ampak ju je potrebno vbrizgati. Sicer le enkrat ali dvakrat na mesec.

Obe novi zdravili, ki v telesu blokirata določen protein PCSK9, bi lahko pomagali okoli 25 odstotkom pacientom, ki jim statini povzročajo stranske učinke, in tistim redkim, na katere statini sploh ne delujejo.