Zdravje

Uživanje placente za koristi novopečenih mamic brez znanstvene podlage

STA
5. 6. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Uživanje lastne placente po porodu je sicer precejšen trend, a znanstveniki opozarjajo, da morebitne koristi novopečenih mamic nimajo znanstvene podlage

Arhiv Svet24

Pri pregledu desetih objavljenih študij strokovnjaki z ameriške univerze Northwestern niso našli nobenega dokaza za to, da uživanje placente - v surovi obliki, kuhane ali v kapsulah - nudi zaščito pred poporodno depresijo ali da zmanjšuje poporodne bolečine.

Prav tako ni dokazov, da bi placenta mamico napolnila z energijo ali da bi njeno uživanje pomagalo pri tvorbi mleka in pri elastičnosti kože. Po drugi strani znanstveniki tudi nimajo nobenega podatka o morebitni škodi v primeru uživanja placente. Njeno uživanje je med drugimi promovirala tudi zvezdnica resničnostnega šova Kourtney Kardashian.

"Obstaja več subjektivnih odzivov od žensk, ki so poročale o pozitivnih učinkih, a sistematične raziskave, ki bi proučevala koristi ali tveganja pri uživanju placente, še ni bilo," je dejala soavtorica študije Crystal Clark. Ob tem je dodala, da "študije na miših niso prevedljive za koristi človeka". Pri t. i. placentofagiji gre za to, da mati po porodu zaužije lastno posteljico. Večina sesalcev, vključno z mačkami, placento po porodu poje.

"Občutek imamo, da se ljudje za ta korak ne odločajo na podlagi znanosti ali pogovorov z zdravniki. Nekatere ženske se za to odločijo na podlagi medijskih poročil, blogov in spletnih strani," je še menila Clarkova.

Študija je bila objavljena v četrtkovi izdaji revije Archives of Women's Mental Health.