Svet

Ura tiktaka, pogajanja s Grčijo se nadaljujejo

Črt Kaker
5. 6. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pogovori grškega premierja Aleksisa Ciprasa in predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v sredo zvečer niso prinesli preboja.

Reuters

Cipras se je v sredo zvečer s predsednikom evropske komisije sešel v prizadevanjih, da bi oblikoval reformni načrt, ki bi odprl pot izplačilu 7,2 milijarde evrov, kolikor jih še ima Grčija v že dogovorjenem programu pomoči z EU in IMF. Še pred uradno večerjo z Junckerjem se je Cipras po telefonu pogovarjal z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom, ki je bil prepričan o uspehu pogovorov.

Reuters

Mednarodni posojilodajalci jih namreč ne želijo izplačati, dokler se grška vlada ne zaveže k reformam. »Pogovori se bodo nadaljevali v prihodnjih dneh,« je po srečanju dejal Cipras. Po njegovih besedah je beseda tekla »o točkah, ki bi lahko bile temelj za pogovor, edini realističen načrt na mizi« pa je grški reformni načrt, ki so ga Atene predstavile že pred tedni. V primeru izsiljevanja posojilodajalcev je predstavnik Ciprasove stranke napovedal predčasne volitve.

Srečanja se je udeležil tudi predsednik evropskupine Jeroen Dijsselbloem, ki je po srečanju ocenil, da je šlo za zelo dobro srečanje. Poudaril je, da je bil pogovor med vpletenimi stranmi konstruktiven in da je optimističen, da bo v kratkem sklenjen dogovor.

Reuters

Včeraj dopoldne se je oglasil tudi predsednik evropske komisije Juncker. »Spal sem tri ure, potem ko sem imel dolgo in zahtevno razpravo ter pogajanja z grškim premierjem, zato vas moram zapustiti. Pripraviti moramo naslednji krog pogajanj,« je dejal vidno utrujeni Juncker na odboru Evropskega parlamenta.

Napredek, a brez preboja

Strani sta sicer v sredo zvečer dosegli določen napredek na poti do dogovora glede grških reform v zameno za preostanek finančne pomoči, a pot do končnega dogovora bo še težka, je mogoče slišati iz Bruslja. Atenam, kot smo poročali že pred dnevi, voda že pošteno teče v grlo, saj morajo mednarodnemu denarnemu skladu do petka vrniti 300 milijonov evrov, do konca junija pa mu morajo skupno poravnati za 1,6 milijarde evrov obveznosti. Če Grčija ne dobi svežega denarja, ji grozi plačilna nesposobnost in posledično bankrot države.