Kultna hiša

Kalifornijska miljarderja želela zlobirati rušitev hiše Marilyn Monroe, vendar jima ni uspelo

A. M.
28. 6. 2024, 10.11
Posodobljeno: 28. 6. 2024, 10.15
Deli članek:

Dom na sliki spodaj, hiša svetovne ikone filma in fotografije, zvezdnice 'Nekateri imajo radi vroče' in seks simbola svojega časa, Marilyn Monroe, je to sredo po hitrem postopku pridobil spomeniško varstvo. Razlog? Losangeleška miljarderja sta jo želela porušiti, da bi razširila svoj vrt.

Profimedia
Marilyn Monroe

Marilyn Monroe je v hiši živela zadnjih šest mesecev svojega življenja, do svoje smrti zaradi prevelikega odmerka mamil leta 1962. Več kot pol stoletja pozneje Monroe ostaja ena najbolj priljubljenih osebnosti ameriške pop kulture, in ker nobeno drugo poslopje, kjer bi bilo obeležno njeno bivanje, ne obstaja več, je rušenje hiše vzbudilo velik odpor pri domači, kot tudi svetovni javnosti.

Hiša v Los Angelesu je bila v sredo razglašena za zgodovinsko znamenitost, kar je preprečilo načrte novih lastnikov, da bi jo porušili. Brinah Milstein in njen mož Roy Bank, producenta resničnostnih šovov, sta lani poleti za 8,35 milijona dolarjev kupila špansko kolonialno hišo v prestižni soseski Brentwood. Par si namreč lasti sosednjo hišo, in je z rušitvijo nameraval združiti obe nepremičnini. Toda dovoljenje za rušenje, izdano septembra lani, je sprožilo val ogorčenja, lokalni politiki pa so takoj intervenirali z zaščito stavbe, ki je postala pravnomočna dva dni nazaj. Lastnika sta mesto že tožila zaradi odločitve kot "nezakonitega in neustavnega ravnanja". Njuna peticija navaja, da je Monroe živela v hiši 'le občasno' in 'le pol leta', hkrati pa, da je ducat prejšnjih lastnikov od leta 1962 zgradbo že spremenilo do nerazpoznavnosti. Ugovor je bil s strani mesta zavrnjen.

Monroe je 3000 kvadratnih metrov veliko enonadstropno hišo kupila leta 1962, kmalu po ločitvi od dramatika Arthurja Millerja. "Marilyn in njen dom v Brentwoodu sta ikonična," je dejala svetnica Traci Park, v okrožju katere se hiša nahaja. "Nekaj njenih svetovno znanih fotografij je bilo posnetih prav v tej hiši, na tem vrtu in blizu tega bazena, ki ju poslopje še vedno vzdržuje."

Profimedia
Ikonična hiša v Brentwoodu ne bo porušena.

Verjetno ni ženske v celotni svetovni zgodovini, ki bi tako pritegnila javno domišljijo, kot je to storila Marilyn Monroe. Celo vsa ta leta kasneje njena zgodba še vedno odmeva in navdihuje mnoge po svetu. Monroe je bila ena najbolj donosnih filmskih zvezd svojega časa. Zvezdo filma 'Moški imajo raje blondinke' so vse življenje povezovali z nekaterimi najbolj zaželenimi moškimi, vključno s predsednikom Johnom F. Kennedyjem, ki mu je v Madison Square Gardnu zapela slavno pesem 'Happy Birthday, Mr. President'. Američani želijo, da spomin nanjo ostane večen.