Od uradne do domače lekarne

Imate celo zimo zamašen in smrkav nos?

Mare Koren
15. 1. 2023, 16.58
Deli članek:

Nadležno smrkanje v glavnem povzročajo rinovirusi, ki s kapljično okužbo prek dihal preidejo v telo. Kdaj je zaradi zamašenosti nosu treba obiskati zdravnika?

Profimedia
Pri nenehno zamašenem nosu je dobro, da ga izpirate s slano vodo.

Okužba oziroma prehlad pogosto mine hitro, a včasih se dihalne poti vendarle nočejo povsem očistiti. Zgodi se tudi, da ljudje ne ločijo običajnih prehladov od senenega nahoda ali alergije na pršice hišnega prahu. V tem primeru je treba obiskati alergološko ambulanto in preveriti izvor težav.

Dvig vzglavnika

Za boljši spanec si pred spanjem nekoliko dvignite vzglavnik. Tako bodo dihalne poti lažje prehodne, spanec pa boljši in trdnejši.

Od uradne do domače lekarne

Značilnosti nahoda, ob katerem težje dihamo skozi nos, sta otekla sluznica in kihanje, lahko občutimo tudi srbenje v nosu in praskanje po grlu, pri gripi pa se kot spremljevalni simptom pojavi vročina. Ob prehladu si pomagajte z nosnimi kapljicami za zmanjšanje otekanja sluznice, zdravilo iz domače lekarne pa so inhalacije s kapljicami nageljnovega, evkaliptusovega, timijanovega ali brinovega olja, ali pa vohanje sveže prepražene čebule. S čebulo (Allium cepa) zdravi nahod tudi homeopatija, ki pozna zdravilo za vsako vrsto nahoda posebej.

Navlažite zrak

Učinkuje tudi dobro navlažen zrak v prostorih, saj olajša dihanje. Zaposlite osvežilnike zraka ali na radiatorje postavite posode z vodo, oplemeniteno s kapljico ali dvema eteričnega olja.

Še nekaj pomembnih ukrepov proti nahodu

Popijte veliko zeliščnega čaja, najbolje timijanovega, kamiličnega in žajbljevega, razredčenih sokov in predvsem vode. Z obilnim dovajanjem tekočine olajšate izločanje sluzi. Jejte z vitamini bogato hrano, ki krepi telesno odpornost, skrbite, da zrak doma ni presuh, izogibajte se nikotinu in alkoholu ter se veliko gibajte na svežem zraku (če počutje ni preslabo), saj ta čisti dihalne poti. Pri nenehno zamašenem nosu zaradi alergije pomaga tudi, če dihalne poti dobro izpirate. V mlačno prekuhano vodo vmešajte malo morske soli, nekaj tekočine zajemite v dlan in jo dobro vdihnite skozi obe nosnici. Pustite, da steče iz nosu. Ponovite lahko do petkrat na dan. Predvsem otrokom je lažje, če si nos izpirajo postopno, vsako nosnico posebej, z lekarniškim pripomočkom, zjutraj in zvečer.

Nenehne krvavitve iz nosu

Po navadi niso nevarne, saj je zanje pogosto kriv le suh zrak, ki izsuši sluznico do te mere, da v njej nastanejo kraste. Otroci tudi s prsti vrtajo po nosu in te kraste spraskajo ter pri tem poškodujejo nežne žilice, da začnejo krvaveti. Včasih krvavitve spremljajo običajen prehlad ali seneni nahod. Ker pa so lahko včasih vzrok tudi polipi ali tujki v nosu, težavo za vsak primer zaupajte zdravniku.