Vlomilci vse bolj organizirani

Kako lahko svoj dom zavarujete pred tatovi

Mare Koren
15. 1. 2023, 11.54
Posodobljeno: 16. 1. 2023, 12.26
Deli članek:

Vlomilci so sicer vse bolj organizirani in predrzni, a policija ugotavlja tudi, da na vlome večina ljudi ni pripravljena oziroma se pred njimi ne znamo ustrezno zavarovati.

Dreamstime
Fotografija je urejena

Morda mislite, da se to vam pač ne more zgoditi, češ da tako ali tako nimajo kaj odnesti, naselje je obljudeno, vi pa vrata vedno dobro zaklenete. A dolgoprstneži se najraje organizirajo ravno v mestih, hiše obiščejo tudi čez dan in ne preračunavajo vedno, kaj bi lahko odnesli, temveč velikokrat poskušajo na slepo. Kajti samo 30 sekund je potrebnih, da vlomilec odpre navadna, nezavarovana vrata ali običajno okno.

Če ne morejo hitro vdreti, odnehajo!

Značilno za vlome je, da se dogajajo izjemno hitro. Vlomilci najhitreje vdirajo skozi vrata terase, običajna vhodna vrata, ki nimajo posebnih varoval, ali pa garažna vrata. Mamljiva za vlomilce ali druge storilce so tudi zgoraj priprta okna (na V), pa čeprav v prvem nadstropju. Lestev si običajno izposodijo kar od lastnika ali pa si pomagajo s kakšnim smetnjakom oziroma zaščitno mrežo. Če jim v petih minutah ne uspe vdreti, večinoma odnehajo. Zato je odločitev za protivlomna vrata oziroma dodatno zaščito na oknih, kakršno lahko kupimo in namestimo kar sami, res dobra.

Veliko tudi uničijo

Ugotovili so še, da lopovi na izbranem kraju običajno ne ostanejo več kot pet minut, kar povsem zadošča, da si prilastijo vrednejše predmete, tiste, ki jih ne morejo odnesti, pa uničijo ali poškodujejo. Tako je vsak drugi vlom za lastnika pravcato opustošenje. Povzroči veliko škode, ne le zaradi ukradenih stvari, temveč tudi zaradi poškodb pohištva, sten, razsvetljave, tehnike ... Ocena škode hitro naraste na nekaj tisoč evrov.

Pogosto so organizirani

V zadnjih petih letih so na območju Slovenije obravnavali več organiziranih skupin vlomilcev, ki skrbno načrtujejo svoja dejanja in pri tem izkoriščajo nepazljivost lastnikov stanovanjskih hiš in stanovanj. Več organiziranih skupin in posameznih vlomilcev je bilo tudi članov mednarodnih združb, ki delujejo v več državah Evropske unije. Na policiji ugotavljajo, da po navadi organizirane skupine v nekem časovnem obdobju izvedejo večjo serijo vlomov, v katerih je tudi materialna škoda večja.

STA
Fotografija je simbolična.