Tapete

Namesto belih sten Zanimivi vzorci tapet

Mare Koren
15. 1. 2023, 14.27
Deli članek:

Tapete ustvarijo individualno bivalno vzdušje, zato še zdaleč niso iz mode! Najnovejši vzorci, izdelani iz sodobnih materialov, ki omogočajo preprosto polaganje in odstranjevanje v enem kosu, so stenskim oblogam zagotovili ponoven razcvet.

Mindthegap
/

Če se »obrača« moda v tekstilu, se »obrača« tudi moda v urejanju notranjih interierjev. Tapete so bile sploh v 60. in 70. letih skoraj obvezen okras vsakega doma. Podobno se z njimi dogaja zdaj. Spoznajmo jih in jim namenimo nekaj pozornosti. Glede na materiale, iz katerih so narejene, ločimo več vrst tapet.

Papirnate tapete

Sestavljene so iz dveh slojev papirja, od katerih je zgornji potiskan. Tako se tisk ohrani tudi po tapeciranju.

Vinilne tapete

Vinilne tapete so izdelane iz prevlečenega papirja, ki je po tisku še toplotno obdelan. Tako se ustvari atraktiven videz površine. Primerne so tudi za močneje obremenjene stene ali vlažne prostore.

Reliefne tapete 

Narejene so iz enega sloja papirja z ekspandiranim, večinoma večbarvnim tridimenzionalnim barvnim tiskom. So zelo preproste za uporabo in primerne tudi za močneje obremenjene stene ali vlažne prostore.

Tekstilne tapete

Od navadnih tapet na osnovi nosilnega materiala iz papirja se razlikujejo po posebni visokokakovostni tkanini (flis), ki služi kot nosilni material. Pri tapeciranju se lepilo nanaša neposredno na steno ali strop, zato ne potrebujemo tapecirne mize. Trakovi tapet ostanejo popolnoma stabilni – ni več raztezanja in krčenja –, prav tako prihranimo čas, sicer namenjen mehčanju. Pri zamenjavi jih z lahkoto na suho odstranimo, popolnoma brez ostankov.

Fototapete

Na fototapetah so upodobljene slike z motivi iz narave ali mesta, grafične, otroške, domišljijske … Fototapete so lahko papirnate in tekstilne. Lahko jih nalepite čez celotno steno – odvisno od velikosti motiva –, če pa je motiv manjši kot stena, je videti kot slika.

Stenske nalepke

Tudi stenske nalepke bi lahko prišteli med tapete. Pravzaprav bi tudi fototapeti lahko rekli, da je stenska nalepka. Lahko so manjše ali precej velike. Običajno so izdelane iz folije in so samolepilne.

Komar
/