Kaj pa drugo mnenje?

Ko pristanete v bolnišnici, je dobro poznati svoje pravice

Mare Koren
15. 1. 2023, 12.05
Deli članek:

Sezona gripe, respiratornih in trebušnih obolenj je na vrhuncu in bolnišnice so vse bolj zasedene, pa k temu nismo prišteli koronabolnikov. A življenja ne ugašajo le zaradi hude osnovne bolezni, ampak tudi zaradi bolnišničnih okužb in neredko zaradi zdravniških napak.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Glede na svojo zdravstveno težavo oziroma poseg, ki ga načrtujete, preverite krajevne bolnišnice, ki jih krije vaše zdravstveno zavarovanje. Če so vam bolnišnico priporočili prijatelji in osebni zdravnik, ki mu zaupate, je to za vas gotovo velika prednost. Če pa je pred vami zdravljenje, ki ga ni še nihče od poznanih izkusil, je vendarle na svojo roko dobro preveriti, kako varna je.

Poiščite izkušenega kirurga

Pri nas žal nimamo lestvice uspešnosti oziroma neuspešnosti zdravnikov, vendar o njej, po vzoru drugih držav, v zdravniški zbornici vse intenzivneje razmišljajo. Tako bomo končno lahko izbrali zdravnika, ki ima najmanjše število zapletov oziroma največ uspešnih operacij. Vprašajte svojega zdravnika, kolikokrat na leto opravlja ta postopek in koliko jih je opravil do zdaj.

Kaj pa drugo mnenje?

Vedno si vzemite čas za premislek o najboljšem prvem zdravljenju, pogovorite se s svojci in bolniki, ki že imajo izkušnjo vaše bolezni. Vedno si pridobite še tako imenovano drugo mnenje enega zdravnika oziroma priznane ustanove za zdravljenje vaše bolezni. To je pravica vsakega bolnika. Ne bojte se vprašati zdravnika vse, kar vas o vaši bolezni zanima.

Posvet pred posegom 

Sprašujte tudi, kakšna testiranja in druge oblike zdravljenja boste pred operacijo ali med zdravljenjem osnovne bolezni morali opraviti. Ali se morate kakšnim zdravilom izogibati? Zapisujte si, kar sicer utegnete pozabiti. Ko vam medicinska sestra prinese zdravilo, vprašajte, kaj vam je prinesla. Za pomoč lahko zaprosite tudi svojca.

Ni vseeno, kdaj ste operirani

Poprosite za operacijo v jutranjih urah. Pacienti, ki so bili operirani okrog devete ure zjutraj, imajo v povprečju manjše število težav z anestezijo, manj je tudi pooperacijskih slabosti, glavobolov in nihanj krvnega tlaka.