Poslanci o resoluciji

Za vojsko naj bi do najkasneje do leta 2030 namenili dva odstotka BDP

M.K./STA
15. 1. 2023, 16.23
Posodobljeno: 15. 1. 2023, 16.31
Deli članek:

Predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske predvideva dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda najkasneje do leta 2030.

Slovenska vojska
helikopter, cougar

V državnem zboru bo danes potekal posvet o predlogu resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2040, ki med drugim predvideva povečan obseg obrambnih izdatkov v prihodnjih letih.

Obseg obrambnih izdatkov naj bi tako najkasneje do leta 2030 dosegel dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Najmanj na tej ravni pa bi vlada obseg obrambnih izdatkov po predlogu ohranjala do leta 2040. Sicer pa bi po predlogu država vsaj 20 odstotkov obrambnih izdatkov letno namenila za investicijske stroške, za raziskave, razvoj in inovacije pa najmanj dva odstotka obrambnih izdatkov.

Po predlogu resolucije na ministrstvu med letoma 2023 in 2030 med drugim predvidevajo razvoj nekaterih zahtevnejših zmogljivosti in sil SV, ki niso del sprejetih zavez do zavezništva, so pa pomembne za uresničevanje nacionalno varnostnih ciljev Slovenije. Med letoma 2031 in 2040 oziroma v drugem razvojnem obdobju pa bodo še naprej razvijali strukturo in zmogljivosti SV, kar bo omogočalo izvedljivost nacionalnih in obrambnih načrtov zavezništva. Pri tem si bodo prizadevali tudi za postopen prehod v digitalno transformacijo.