Koristi zdravju

Januarja prečistimo telo s pomočjo zelja

Mare Koren
15. 1. 2023, 09.54
Deli članek:

Zelje je eno od tistih živil, ki našemu zdravju koristijo, saj so številne raziskave dokazale, da so zelje in druge križnice zaščitna živila. So namreč kakovosten vir vitaminov, rudnin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih snovi.

Profimedia
Če boste želje uživali redno, boste zmanjšali tudi tveganje za razvoj raka prostate, debelega črevesa in pljuč.

Slovenci smo znani po tem, da gojimo veliko zelja, morda celo največ med vrtninami. Jemo ga lahko sveže kuhanega ali kislega vse leto. Zelje razvrščamo glede na letni čas na pomladne, poletne, jesenske in zimske sorte. Glede na videz ločujemo zelje s polovičnim srcem, z zelenim srcem, glavnato belo in rdeče zelje.

Privoščite si zelje ali zeljno vodo

Zelje vsebuje antioksidante in druge snovi, ki dvigajo odpornost proti raku. Pri ljudeh z visoko ravnjo antioksidantov, dobljenih iz hrane, se redkeje pojavijo tudi bolezni srca, možganska kap in siva mrena. Zelje pomaga tudi pri čiru na želodcu. Zdravilen je tudi zeljni sok, ki je najboljši sveže pripravljen. Kozarec soka dnevno izboljša splošno zdravstveno stanje, povrne vitalnost in zmanjša ali celo odpravi težave s črevesjem, dihanjem in sečili. Kako ga pripraviti? Zeljnato glavo dobro zdrobimo, denimo v strojčku za rezanje, in iztisnemo sok. Sok pijemo trikrat na dan po pol kozarca, od tri do štiri tedne.

Recept

Prosena kaša z zeljem

Potrebujemo: 250 gramov prosene kaše, 500 gramov kislega zelja, maslo, sol. Kislo zelje operemo v hladni vodi, odcedimo in stresemo v posodo. Proseno kašo operemo v hladni vodi in stresemo k zelju. Prilijemo toliko hladne vode, da prekrije obe sestavini, pristavimo in skuhamo do mehkega; vmes po potrebi prilivamo vodo. Jed zabelimo s koščkom masla in solimo po potrebi.

Koristi zdravju

Za zelje velja, da je učinkovito tudi pri zdravljenju herpesa. Pri tem pridejo prav obloge iz zelja, ki znatno blažijo bolečino. Te je treba večkrat na dan zamenjati. Obkladki iz higiensko neoporečnih listov zelja pomagajo razbremeniti jetra, hladni, čisti listi zelja pa pomirjajo bolečino pri išiasu.

Zoper raka

Še posebno v hladnejših mesecih je priporočljivo, da zelje tedensko uvrstite na svoj jedilnik. Že ena porcija zelja na teden, presnega, kuhanega ali kislega, zmanjša tveganje za nastanek raka na črevesju.

Biološke predelave

Zelje naj bo čim bolj sveže. Porabite ga hitro, preden otrdi. Če želite uporabiti zunanje liste, si zagotovite organsko pridelano zelje, ki ne vsebuje ostankov kemikalij. Samo presno kislo zelje vsebuje »žive« bakterije, ki prenesejo tudi zamrzovanje. V toplotno obdelanem kislem zelju iz konzerve ali kozarca je le malo ali nič mlečnokislinskih bakterij.