nič ni izgubljenega

Ko svoje najljubše oblačilo popackate s paradižnikom

Mare Koren
7. 8. 2022, 14.11
Deli članek:

Poletje je čas paradižnika in paradižnikovih jedi. Nedvomno pa tudi paradižnikovih pack in madežev. Veste, kako jih odstraniti z različnih vrst tkanin?

Dreamstime
Ko se madež pojavi, čim prej ukrepajte!

Le kaj je boljšega kot hitro pripravljena paradižnikova solata z nekaj bučnega olja in čebule, ali pa okusna paradižnikova juha? Da o testeninah s paradižnikovo omako ne govorimo. A težava se pojavi, če se paradižnikova omaka znajde na vašem najljubšem oblačilu. Je to potem res neuporabno? Ne! S pomočjo naslednjih trikov boste madeže gotovo odstranili. A še prej navodilo: Ko se madež pojavi, čim prej ukrepajte. Tako boste preprečili, da bi se omaka vpila v tkanino.

Nesreča v restavraciji

Če se vam nesreča pripeti v restavraciji, se boste morali hitro znajti. Svetujemo, da z oblačila najprej odstranite ostanke paradižnikove omake. Ne drgnite pregrobo, le nežno popivnajte, kolikor se da. Nato oblačilo obrnite odznotraj navzven in na madež spustite močan curek hladne vode. Na koncu nanj nanesite nekaj mila ali detergenta za pranje posode ter nežno zdrgnite.

Rešitvi za bombaž

Paradižnikova omaka hitro prodre skozi bombaž, zato je treba pri čiščenju uporabiti različna sredstva. Svetujemo, da zmešate enaki količini hidrogen peroksida in jedilne sode, da nastane pasta. Razporedite jo po madežu ter pustite delovati vsaj deset minut. Nato sperite z vodo in oblačilo kot po navadi operite v pralnem stroju. In še en trik: Packo najprej sperite z mrzlo vodo, natrite s soljo in previdno podrgnite. Kosem vate namočite v hidrogen peroksid in ga tako vtrite v madež. Oblačilo potopite v solno raztopino in namakajte 20 minut. Operite kot običajno.

Dreamstime
V restavraciji madež nežno popivnajte, oblačilo obrnite in sperite s hladno vodo.

Rešitev za volnene tkanine

Če se je madež pojavil na volnenem puloverju, bo odstranjevanje preprosto. Najprej na madež nanesite sol in ga nežno obrišite. Nato ga prelijte z limoninim sokom in nekoliko popivnajte, da se limonin sok dobro vtre v madež. Pustite delovati deset minut, nato pa oblačilo sperite z detergentom v hladni vodi.

Rešitev za sintetične tkanine

Madež boste z lahkega sintetičnega oblačila hitro odstranili z alkoholnim kisom. Kis nanesite na kosem vate in ga nežno vtirajte v tkanino, dokler madež ne izgine. Oblačilo z ostankom madeža operite v pralnem stroju pri najnižji temperaturi, z dodanim detergentom in decilitrom kisa.