Kdaj ste ga nazadnje oprali?

Bidon za vodo pomivajte redno

Mare Koren
6. 8. 2022, 18.13
Deli članek:

Ali je tudi na vaši službeni mizi plastenka ali steklenica z vodo? Kdaj ste jo nazadnje temeljito pomili? Zamaški lahko predstavljajo prava legla zdravju nevarnih bakterij, bodite pozorni!

Dreamstime
Plastični bidon, če se navzame barve in vonja, nujno zamenjajte, saj to kaže na prepustnost materiala in možnost nalaganja strupenih snovi v vodo.

Za potešitev žeje je najprimernejša navadna voda, ki ji je treba v primeru povečane telesne aktivnosti dodati tudi minerale in druge snovi. Znak, da ste že nekoliko dehidrirani, je občutek žeje ali pa suha usta. Pri hujših oblikah dehidracije se pojavijo še utrujenost, glavobol, vrtoglavica, bolečine v mišicah in sklepih ter podobno.

Pitje takrat, ko ste žejni

V zadnjih nekaj letih se je močno razmahnil trend pitja vode iz bidonov, ki jih imamo povsod. V službi, avtu, kuhinji, na izletu. Na uživanje zadostne količine nas opominjajo aplikacije na pametnih telefonih, steklenice s prikazovalniki, opomniki na računalnikih, kar sicer ni slabo, a kljub vsemu najprej poslušajmo svoje telo. Že res, da številne študije govorijo, da moramo na dan popiti vsaj dva litra vode, a nič ne bo narobe, če je boste popili manj, saj tekočino zaužijete tudi z uživanjem sadja in zelenjave, juh, omak in drugih jedi. Nič ne bo narobe tudi, če boste popili več vode, saj ima telo očitno povečano potrebo po tekočini.

Nikar plastike, raje steklo

Če smo nekoč vsi vljudno pili iz kozarcev, nas je sčasoma vljudnost minila in danes pijemo iz steklenih ali plastičnih bidonov, iz katerih med treningom ali tekmo pijejo športniki. Toda izključno le med treningi in tekmami, danes pa iz njih pijemo povsod in neprestano. So res primerni? Dejstvo, da jih lahko kupimo povsod, kaže na njihovo oporečnost in mogočo nevarnost. Ne kupite bidona, ker vam je všeč, ampak bodite pozorni na materiale. Priporočamo sicer steklene, a če se odločite za plastične, pazite na oznake. Plastika namreč ni primerna za hrambo tekočin in tudi hrane ne. Če že morate imeti plastično embalažo, bodite pozorni na oznako BPA free. Vsi ostali plastični izdelki z oznakami PET, PVC, 6 PS, 7PC/PLA, BPA vsebujejo namreč motilce hormonov, številni pa tudi potencialno kancerogene snovi. Če bidon uporabljate v službi, v njem po delovnem dnevu ne puščajte vode, če imate možnost, pa ga operite v pomivalnem stroju, saj boste tako onemogočili razrast alg, bakterij in virusov.