naj bo lepo

Poskrbite, da bo vaš dom kot iz kataloga

Mare Koren
7. 8. 2022, 10.11
Posodobljeno: 8. 8. 2022, 11.46
Deli članek:

Ste pravkar kupili novo kuhinjo ali pa preuredili staro dnevno sobo? Se vam zdijo prostori po novi postavitvi pusti in prazni? Dekorirajte jih! Ponujamo vam nekaj preprostih nasvetov, s katerimi bo dekoracija zagotovo uspela.

Dreamstime
Siva je v tem primeru čudovito kombinirana z rožnato.

Čeprav živimo v obdobju, v katerem velja nenapisano pravilo »manj je več«, linije so ravne in čiste, uporabljajo se naravni materiali v različnih kombinacijah, pa je dekoracija še zmeraj toplo dobrodošla. Lahko rečemo, da je dekoracija tista pika na i, ki poskrbi, da se v prostoru dobro počutimo, saj lahko drugače prostori brez dekoracije zelo hitro delujejo sterilno. Kako torej dekorirati?

Predmeti v lihem številu

Na novo klubsko mizico postavite vazo s suhim cvetjem ali pladenj, na katerega dajte tri ali pet predmetov. Na pladenj lahko postavite cvetje, čajno svečko in sladkarije, morda pa bo prostor tam našla vaša skupna družinska fotografija. Oblikovalci interierjev predlagajo, da zmeraj uporabite liho število predmetov, saj na naše občutje delujejo prijetneje. Enako naj bo pri postavitvi slik, preprog in okrasnih lončkov na oknih. Pomembno je tudi, da se predmeti med seboj povezujejo oziroma da imajo rdečo nit. Lahko je to barva, morda podoben vzorec ali pa zgolj tekstura, ki se mestoma dopolnjuje.

Dreamstime
Ne pozabite na različna svetila, ki bodo popestrila prostor.

Izpostavite detajl

Da boste lažje našli skladnost, poiščite detajl, ki ga v določenem prostoru želite izpostaviti. Morda mizo v jedilnici. Če je miza tista, ki vam ob vstopu v prostor ukrade pozornost, poskrbite, da bodo v podobnem slogu in barvi tudi zavese, na mizo pa postavite velik šopek s cvetjem, ki bo še bolj vzbudil pozornost. Veliki kosi pohištva napolnijo prostor. Tak element je denimo še postelja v spalnici ali kavč v dnevni sobi, morda celo kamin. Izpostavite jih in preprosto dekorirajte. Ob vsem tem ne pozabite, da mora prostor dihati in da se v njem ne smete počutiti utesnjeno. Če je slog vašega doma moderen, s tem že sam po sebi deluje sterilno, zato vključite vanj nekaj starinskih elementov, ki bodo prostor naredili bolj domač.

Ne pozabite na svetila

V modernih hišah so po navadi vgradna svetila, na lestence, namizne lučke ali samostoječe luči smo skoraj pozabili. Pa vendar so lahko svetila zelo vpadljiva dekoracija v prostoru. Omislite si veliko luč v jedilnici, ki bo popestrila prostor, morda namizno lučko v predsobi in samostoječo v dnevni sobi. Zveni prikladno?