Zanimivosti

Ali ste vedeli, da so prilepljene žuželke bolj nevarne od soli?

Z.F.
6. 6. 2020, 12.15
Deli članek:

Redna higiena karoserije vozila je enako pomembna v poletnih mesecih kot zimskih, če želite ohraniti sijaj laka in barvo.

Dreamstime
Fotografija je simbolična

Tako iztrebki, prilepljene žuželke, smola kot tudi sol, ki jo prinese iz morja ali s cest, so lahko smrt za karoserijo vozila. Če madeže na karoseriji pustimo predolgo, jih ne bomo mogli odstraniti niti s poliranjem, saj bo poškodovana tako površina kot odtenek barve. Pomembno je, da se čiščenja zmeraj lotite, ko je površina ohlajena. Čiščenja se lotite z vlažno krpo, če je madež močno zasušen, ga najprej popršite z mešanico vode in detergenta ter pustite delovati vsaj 15 minut, nato ga zgolj še obrišite.

Strokovnjaki navajajo, da se lahko čiščenja lotite tudi s polirno pasto, v veliko pomoč bodo tudi spreji za odstranjevanje insekticidov. Ne pozabite na primerno zaščito vozila in povečajte odpornost laka tako, da vozilo povoskate vsaj dvakrat letno. Pranje vozila se priporoča vsaj dvakrat mesečno in impregniranje z voskom ali teflonom, zlasti če vozilo stoji na prostem.