KAM NAJ DAM?

Tudi v majhni kuhinji je lahko veliko prostora

Z.F.
4. 6. 2020, 21.30
Deli članek:

Je tudi vaša kuhinja občutno premajhna? Komajda najdete prostor za posodo, pribor in kuhinske pripomoče, kaj šele za vso belo tehniko in čistila? Je ves čas videti vse nametano? Uporabite naslednje trike.

Dreamstime
Dobra organizacija in sprotno čiščenje bosta poskrbela za veliko boljšo klimo in boljši občutek v kuhinji.

Danes so v modi predvsem čiste linije in minimalizem, kljub temu da kuhinje ostajajo srce doma, pa se arhitekti in oblikovalci tudi tukaj trudijo »stlačiti« čim več na čim manj. Delovne površine morajo ostajati prazne, nape so se umaknile h kuhalnim ploščam, visoki elementi so se premaknili v otoke. Ne glede na to, kakšno kuhinjo imate, v tej ni skoraj nikoli dovolj prostora. Kaj lahko storite, da bo tudi majhna kuhinja opremljena funkcionalno?

Organizirajte kuhinjski nered

Začnimo pri organizaciji. Če želite, da bo kuhinja videti vsaj koliko toliko pospravljena, se navadite, da jo pospravite takoj po uporabi. Sproti operite pribor in deske ali jih zložite v pomivalni stroj, pospravljajte začimbe na svoja mesta, potem ko ste jih uporabili. Če za začimbe nimate prostora v predalu, razmislite o kovinskih obešalih, ki jih privijačite na steno ali element, morda o ličnem podstavku, ki ga boste postavili ob kuhalno površino. Začimbe boste pogosto uporabljali, zato naj bodo pri roki in ne kar povsod malo. Prav tako organizirajte predale in naredite razdelke. Tako bo vsak predmet dobil svoje mesto, prostor pa bo videti pospravljen in urejen.

Stran s kramo

Nič ne bo narobe, če hranite kozarec ali dva za vlaganje in ju želite uporabiti pri pripravi marmelade, a nikar ne shranjujte stvari, ki vam jih je zgolj škoda zavreči. Preverite, koliko odprtih stekleničk začimb imate, in iste nasujte v eno. Prav tako odvrzite vso neuporabno plastično embalažo in tisto, česar v zadnjih treh do šestih mesecih niste uporabljali. Tako boste odpravili nered, kuhinja pa bo precej lažje zadihala.

Ne pozabite na talno okrasno letev

»Skrivni predal«, ki je lahko še kako uporaben in na katerega pomislijo le redki, se skriva za okrasno letvijo pri tleh. Kuhinje so praviloma pozicionirane na nosilnih nogah od 10 do 15 centimetrov visoko. Okrasne letve so pritrjene na tako imenovani klik sistem, zato jih ob robu zgolj previdno povlecite proti sebi. Tja lahko shranite pekače, ki jih potrebujete zgolj ob praznikih, so odlično mesto za hrambo vseh garancijskih listov, sezonskih električnih pripomočkov, dodatnih servisov in priborov.