Pretopanje meje

Minister Logar napovedal skorajšnje odprtje meje z Italijo

L.K./STA
6. 6. 2020, 12.06
Posodobljeno: 6. 6. 2020, 12.25
Deli članek:

Zunanji minister Anže Logar je danes gostil svojega italijanskega kolega Luigija Di Maia.

Bobo
Zunanja ministra Italije in Slovenije: Luigi di Maio in Anže Logar

Zunanji minister Anže Logar je na današnji novinarski konferenci po srečanju z italijanskim zunanjim ministrom Luigijem Di Maiom napovedal skorajšnja odprtje meje tudi z Italijo. Dodal je, da bo Slovenija na dnevni bazi spremljala razvoj dogodkov v Italiji in bo takoj, ko bodo zdravstvene razmere omogočile, odprla meje. 

Vodja slovenske diplomacije je ob tem ocenil, da se zdravstveno stanje v Italiji glede okužb z novim koronavirusom zelo hitro izboljšuje, se pa razlikuje po posameznih pokrajinah, a je pri vseh dosežen velik napredek. Pojasnil je še, da mora zeleno luč za odprtje meje najprej dati Nacionalni inštitut za javno zdravje, na podlagi katere končno odločitev sprejme slovenska vlada. 

"Z optimizmom zrem v 15. junij," je večkrat ponovil slovenski minister. 

Izpostavil je tudi, da je Italija zelo pomembna sosednja država in ključna gospodarska partnerica, politični odnosi med državama pa na visoki ravni. 

Di Maio se je ob tem zahvalil Logarju za optimizem in poudaril, da je odprtje meja za turizem ključnega pomena za gospodarstvo v obeh državah. Je pa italijanski zunanji minister opozoril, da moramo biti v prihodnjih desetih dnevih do 15. junija še vedno zelo previdni glede omejevanja števila okužb z novim koronavirusom.