Bolhe

Srbeč ugriz lahko prinese bolezni

Z.F.
6. 6. 2020, 10.03
Deli članek:

Topli dnevi so poskrbeli tudi za ljubezen pri živalih, posledično pa za prva legla mladičev, s katerimi po navadi pridejo nadležni krvosesi, predvsem bolhe. Kako se spopasti z njimi?

Profimedia
Bolhe prenašajo številne bolezni, poleg trakulje še alergijski dermatitis, mišji tifus in celo kugo.

Vedeti moramo, da s prostim očesom vidimo le eno od štirih faz v razvoju bolh, preostalega življenjskega cikla bolhe ne moremo videti, posledično pa se jih zaradi tega toliko težje znebimo. A ukrepati moramo hitro in učinkovito, saj lahko ti drobni krvosesi tako na naše hišne ljubljenčke kot na nas prenesejo številne zdravstvene bolezni, tudi trakuljo.

Nevarne za zdravje

Bolhe niso samo nadležen krvoses, ki napada mačke, pse ter občasno ljudi in ki povzročajo zgolj srbečico, temveč prenašajo tudi različne bolezni. Ena sama bolha lahko v enem dnevu ugrizne tudi do tristopetdesetkrat, kar povzroča nenehno srbenje in praskanje, to pa je tudi najbolj očiten znak bolhavosti pri živalih. Kot že omenjeno, bolhe prenašajo trakuljo in bolezni, kot so alergijski dermatitis, mišji tifus in kuga. Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da lahko poleg navedenega bolhe pri manjših živalih povzročajo celo anemije.

Kako bolhavost prepoznamo

Tudi če ne vidite odrasle živali pri pregledu sklepnih mest, vratu in predelov, ki so toplejši, je najbolj očiten znak za bolhavost nenehno praskanje oziroma srbenje. Pojavijo se tudi rdeči izpuščaji ali bulice, ki se po navadi pojavijo zgolj na določenih mestih, a se začnejo sčasoma širiti. V številnih primerih pa praskanje pri živalih privede do sekundarnih infekcij kože, zaradi česar je nevarnost za okužbe še večja. Ugriz bolhe lahko povzroči tudi alergijsko reakcijo pri ljudeh, ki jo prepoznamo kot koprivnico.

Bolhe v vašem domu? Kako jih odstraniti?

Še preden se boste lotili uničevanja bolh v preprogi, najprej odstranite izvor in poskrbite za primerno zaščito hišnih ljubljenčkov. Pri odstranjevanju bolh boste potrebovali precej potrpljenja. Vedeti je treba, da so bolhe postale odporne na številne komercialne izdelke, zato je treba postopek opravljati večkrat. Začnite z močnim presesavanjem tal, preprog in oblazinjenega pohištva. Vibracije, ki jih povzroča sesanje, dajejo bolham znak, da prihaja vir hrane. Tako boste na najbolj eleganten način odstranili skoraj levji delež te nadloge. Preprogo nato popršite s sredstvom proti bolham in pustite delovati toliko časa, kot je navedeno na embalaži. Nato preprogo še enkrat posesajte, najbolje z mokrim sesanjem. Postopek večkrat ponovite.