MINI ZELJE

Ste letos posejali brstični ohrovt?

Z.F.
4. 6. 2020, 21.01
Deli članek:

Ste vedeli, da je brstični ohrovt, v šali pravzaprav najmanjše zelje? Vsebuje številne vitamine in minerale, nepogrešljiv je v poletnih omakah in prilogah, poskrbel pa bo tudi za vaše odlično zdravje.

Profimedia
Brstični ohrovt lahko uživate surovega, popečenega ali kuhanega. Odličen je v vseh kombinacijah.

Če še niste spoznali brstičnega ohrovta, mu čim prej namenite nekaj pozornosti. Prvi topli junijski dnevi so kot nalašč tudi za to, da ga posejete na vrtu. V prvih plodovih pa boste uživali že v mesecu avgustu in nato še dolgo v jesen.

Star komaj 100 let

Brstični ohrovt spada med križnice in ima podobne lastnosti kot brokoli in zelje. Njegova prednost pred ostalimi sorodniki je ta, da je najlažje prebavljiv, v njem pa najdemo številne vitamine, minerale in antioksidante, ki krepijo naše zdravje, a o tem nekoliko kasneje. Kot zanimiv podatek lahko omenimo tudi to, da so ga vzgojili šele pred nekaj več kot 100 leti v bližini Bruslja, a je od takrat našel pot na trgovinske police po vsem svetu. Brokoli je dvoletna rastlina, kar pomeni, da ga čez zimo lahko pustite na vrtu in njegove plodove uživate tudi takrat, ko zunaj brije mraz. Lahko ga izkopljete in obesite narobe obrnjenega v kleti, tako boste sveže brste lahko trgali tudi mesec in pol. Ima močno steblo, kjer se ob listih, ko rastlina dozori, razvijejo plodovi. Strokovnjaki svetujejo, da pred prvo jesensko zmrzaljo odstranite temeljni brst, kar omogoča razvoj novih brstov. Če mu na vrtu še niste namenili prostora ali grede, ga lahko posadite med špinačo, radičem ali zeleno. Prav tako mu bo prijala zemlja, na kateri rastejo nizke stročnice, saj te tla obogatijo z dušikom, kar mu zelo ustreza.

Vitamini, vlaknine, folna kislina

Kot omenjeno, je brstični ohrovt drobna bomba zdravja. V njem najdemo številne vitamine. Prevladujejo vitamini skupine B, najdemo pa tudi vitamin A in C.  Prav tako je bogat vir folne kisline, zaradi česar je nepogrešljiv v prehrani bodočih mamic, prav tako pa tudi pri onkoloških bolnikih. Nikakor ne smemo pozabiti še na precejšno vsebnost fosforja, kalija, kalcija in selena ter precejšen delež vlaknin, ki pripomore k boljši prebavi, čiščenju črevesja in odpravi zaprtosti.