Supanje

Aktivnost za vso družino

T.D.
3. 6. 2020, 21.37
Deli članek:

Toplejši dnevi se bližajo in obeta se veliko priložnosti za malce drugačne vrste rekreacije. Ena od njih je denimo zadnje čase izjemno priljubljeno supanje oziroma »stoječe veslanje na deski«.

Dreamstime
Začeti je preprosto, končati pa verjetno ne boste želeli. Zato se boste vedno znova vračali na sup.

Na videz preprosta vadba je primerna za vse starosti (otroci lahko samostojno supajo od starosti osem let naprej), velikosti in stopnje telesne pripravljenosti, najbolj pa za tiste, ki želijo doživeti nepozabno izkušnjo na vodi in si okrepiti celotno telo.

Potrebujem tečaj?

Čeprav se, po fotografijah sodeč, šport zdi preprost, se pri začetnikih običajno izkaže, da je bolj zapleten, kot je videti. Zato vsem, ki boste prvič stopili na desko in prijeli v roke veslo, priporočamo vsaj uvajalni tečaj, ki vas seznani z osnovami supanja, in tudi nujno opremo, ki jo potrebujete. Te sicer ni veliko, se ji pa kaže posvetiti, da bodo užitki na vodi res varni in sproščeni. Nujni so deska, običajno v obliki diamanta ali banane, narejena iz plastične konstrukcije in napolnjena s poliuretanom v sredini, veslo in primerna obleka (kadar je mraz, neoprenska, sicer zadostujejo udobne kratke hlače in majica) z rešilnim jopičem. Vse to si sprva lahko izposodite pri organizatorjih tečajev, pozneje, če se vam bo šport priljubil, pa si kupite svoje.

Nasveti za začetnike

Supanje omogoča vadbo za vse telo in je zato postalo tudi del treninga za smučarje, deskarje na snegu in druge športnike. Poleg tega ponuja čudovit razgled, od podvodnih rastlin in živali do vsega, kar je na obzorju. A če ste novinec, se boste seveda na začetku bolj posvečali drugim stvarem, kot je lep razgled. Pomembno je denimo upoštevati naslednje: vadite v idealnih razmerah, to pomeni na mirni vodi brez ovir. Sprva boste na deski lažje klečali kot stali. Omislite si pomočnika, ki vam bo pomagal umiriti desko, ko boste stali na njej. 

Lovimo ravnotežje in veslamo

Za lažje lovljenje ravnotežja imejte stopala vzporedno na deski, približno v širini bokov, kolena naj bodo rahlo pokrčena, hrbet pa vzravnan. Ko boste enkrat obvladali ravnotežje na deski, se šola supanja šele začne, kajti naučiti se boste morali še pravilnega veslanja v vse smeri – naprej, nazaj, obratov levo in desno. Čeprav boste posamezne veščine hitro usvojili, lahko pričakujete tudi padce. Kadar izgubite ravnotežje, se nagnite na stran, da padete v vodo, ne na desko. Če deska in veslo ob padcu odplavata v različne smeri, pa najprej ujemite desko, šele nato veslo. Predvsem pa si zapomnite: skoraj ni vodnega sveta, ki ga ne bi mogli stoje na deski raziskati do popolnosti.