Zanimivosti

Bi morali ob bolezni telovaditi ali mirovati?

T.D.
29. 9. 2019, 12.00
Deli članek:

Kadar morate vadbo prekiniti zaradi bolezni, se je verjetno težko vrniti. Izgubite kondicijo in doslednost, spet morate priti v formo.

Dreamstime
Gibanje je odsvetovano, kadar imate vročino, bolečine v mišicah, kašelj in oteženo dihanje, drisko ali pa bruhate.

Začnimo z najočitnejšim vprašanjem. Ali sploh lahko telovadim, kadar se ne počutim dobro? Vadba lahko pomaga krepiti imunski sistem, vendar je pri nekaterih bolezenskih stanjih boljše, da jo popolnoma prekinete za nekaj časa. Včasih pa vseeno lahko opravite lažjo ali srednjo intenzivno vadbo. Kadar imate katerega izmed naslednjih znakov, se lahko odpravite na trening: pritisk v sinusih, kihanje, boleče grlo, težave z ušesi, blažji prehlad in smrkanje. Pri vseh navedenih stanjih pa vseeno poslušajte svoje telo. Če vam zdravnik ali drug strokovnjak predpiše počitek, se tega držite. Prav tako ostanite doma, če se počutite zares slabo. Gibanje pa je v celoti odsvetovano, kadar imate vročino, bolečine v mišicah, kašelj in oteženo dihanje, drisko ali pa bruhate.

Kaj naj počnem, kadar telovadim bolan?  

Kadar čutite, da ne boste sposobni izpeljati običajne vadbe, a bi vseeno radi bili aktivni, izberite nekaj lažjega. Namesto na tek se na primer odpravite na malo daljši sprehod po svežem zraku. Trening za moč naj nadomesti joga. Vidite, kam merimo? Izberite aktivnost, ki vas bo utrudila malce manj, in ne skrbite, po njej se boste prav tako počutili boljše kot prej.

Se lahko odpravim v telovadnico?

Bakterije se zlahka širijo in še hitreje vas »ujamejo«. Obisk fitnesa lahko poslabša vaše zdravstveno stanje, hkrati pa vi ogrozite zdravje drugih. Primernejše bi bilo, če bi vadbo lahko opravili doma ali kje drugje in bi izpustili obisk fitnesa. Če jo boste vseeno mahnili v telovadnico, bodite še posebej pazljivi, da si umijete roke takoj ob prihodu, da razkužite naprave, ki se jih boste dotikali PRED uporabo in PO njej ter da kihate v komolec in nikakor v naprave in druge ljudi.