MOČ PLODOV

Z gomoljnato zelenjavo do krepkega zdravja

Z.F.
28. 9. 2019, 14.01
Deli članek:

Septembra dozori številna gomoljnata zelenjava, med drugim tudi rdeča pesa in zelena, ki v gomoljih skrivata številne zdravilne učinkovine.

Dreamstime
Sok črne redkve krepi imunski sistem in zdravi slabokrvnost, sok rdeče pese pomaga zoper bolezni jeter in uravnava krvni pritisk.

Nutricionisti menijo, da je korenasta oziroma gomoljasta zelenjava, med katero uvrščamo repo, rdečo peso, zeleno, redkev, korenje in nekatere druge vrste, ključna za ohranjanje zdravja in vitalnosti. Zelena pripomore k zniževanju krvnega tlaka in slabega holesterola, medtem ko velja korenje za zakladnico številnih vitaminov.

Črna redkev

ZOPER ŽOLČNE KAMNE

Naribajte koren zelene in jabolko. Premešajte in uživajte po eno žličko večkrat na dan. Uživajte 14 dni, nato prekinite za 5 dni in po potrebi ponovite.

TEŽAVE S PROSTATO Potrebujete 20 g suhih korenin koprive in 100 ml 70-odstotnega alkohola. Koren koprive prelijte z alkoholom, steklenico dobro zaprite in pustite 14 dni. Nato precedite v temno steklenico. Uživajte trikrat na dan po 20 kapljic.

Svež sok črne redkve je učinkovit pri zdravljenju površinskih opeklin, pomaga pa tudi pri zdravljenju pleničnih izpuščajev, koristen je pri glavobolih in težavah z išiasom. Velja za star ljudski lek, ki so ga uporabljali za krepitev imunskega sistema, zdravljenje slabokrvnosti in odpravljanje žolčnih kamnov. Sok pripravite tako, da redkev naribate, položite v bombažno kuhinjsko krpo in izcedite sok. A pred uporabo svežega soka se zmeraj posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj nove raziskave kažejo, da lahko prevelika količina soka izzove toksični hepatitis. Dovoljen dnevni odmerek je tako zgolj od 100 do 150 mililitrov, uživamo pa ga v več manjših delih, največ štiri ali pet dni. Nato se priporoča štiridnevni premor.

Rdeča pesa

Rdeča pesa velja za ljudsko zdravilo zoper slabokrvnost, pomaga pa tudi pri razstrupljanju organizma in krepitvi imunskega sistema. Izjemno priljubljena je pri športnikih, saj povečuje vzdržljivost pri vadbi in pomaga premagovati vsakodnevne fizične napore. Redno uživanje zmanjša tveganje za bolezni srca, krepi ožilje in pomaga jetrom. Zaradi številnih antioksidantov deluje protivnetno in zavira nastanek kroničnih bolezni.

Proti prebavnim motnjam

Zdravilni gozdni koren ali angelika je impozantna rastlina, katere votla debla lahko zrastejo tudi do tri metre visoko. Korenine uporabljamo predvsem za zdravljenje lažjih prebavnih motenj (bolečine v trebuhu, črevesni krči), zoper napihnjenost in vetrovom. Angelika je prav tako koristna v času prehladov. Blaži kašelj, prehladna stanja in simptome gripe. Zdravilci jo še zlasti priporočajo pri zdravljenju bronhitisa. Izvleček korena ublaži bolečine v križu, pomaga tudi pri lajšanju bolečin, ki jih povzročata protin in revmatizem.