BREZ MUKE!

Pojmo, rišimo in se spoznajmo s svetom

T.D.
29. 9. 2019, 07.57
Deli članek:

Če bo otrok učenje doživljal kot nekaj zanimivega in koristnega ter se bo pri tem prijetno počutil, bo z veseljem opravil šolske obveznosti.

Profimedia
Ljudje si največ zapomnimo, kadar nekaj vidimo v realnosti, in tako je tudi z učno snovjo.

Ključno je, da tudi starši aktivno sodelujejo pri otrokovem učnem procesu, vsaj v prvih letih šolanja. Zelo pomembno je, da otroka navadimo na sprotno delo in ga naučimo odgovornosti. Hkrati pa je naloga staršev tudi, da otroku učenje predstavijo kot veselje in zabavo. Kajti kdor učenje dojema kot stres, bo vsako nalogo opravil z muko. Če pa bo otrok učenje doživljal kot nekaj zanimivega in koristnega ter se pri tem prijetno počutil, bo z veseljem opravil šolske obveznosti. In še kakšno dodatno delo. Katere so torej tiste metode, ki bodo vašim najmlajšim šolske obveznosti naredile kanček bolj zanimive?

Prepevanje

Gotovo se vam pogosto zgodi, da se vam v mislih zatakne znana melodija, ki kar ne gre in ne gre iz glave. Pesmi so odlična metoda učenja, sploh ko si je treba zapomniti večjo količino informacij. Se mora vaš otrok naučiti glavna mesta držav ali pa pomembne letnice? Spomnite se kakšnega današnjega glasbenega hita in uporabite njegovo melodijo, besedilo pa spremenite v smiseln tekst, povezan z učno snovjo.

Profimedia
Otroci se skozi kuho učijo branja in številk, tudi računanja.

Praktično učenje

Ljudje si največ zapomnimo, kadar nekaj vidimo v realnosti, in tako je tudi z učno snovjo. Posebno ko govorimo o matematiki in fiziki, ki ju je treba razumeti in ju je zato pametno povezati z okolico. Prvošolčki lahko v trgovini berejo z etiket in artiklov ter seštevajo cene, podobne trike pa uporabite tudi doma, na primer pri kuhanju.

Pomoč miselnih vzorcev

Naučite svoje otroke ustvarjati miselne vzorce in ob tem uživati; navsezadnje jim bodo prav prišli tudi še v srednji šoli in na fakulteti. Tako se bodo naučili izluščiti pomembne informacije, ki si jih bodo z umeščanjem v vzorec tudi hitreje zapomnili, naučili se bodo povezovanja snovi in podobno.

Otroci so radi učitelji

Namesto da vi učite njih, naj oni učijo vas. Pripravite krede, tablo, papir in flomastre ter dovolite, da vam po svoje predstavijo in razložijo učno snov. Okoli lahko posedete različne igračke – poslušalce predavanj, da bo razred popoln. Tako bodo otroci tudi izgubili strah in tremo pred javnim nastopanjem in z lahkoto bodo izpeljali predstavitve, ki jih bodo kasneje v izobraževanju od njih tudi zahtevali.

Pomemben je prosti čas

Poskrbite, da urnik vaših otrok omogoča tudi čas za hobije in zabavo. Spodbujajte jih pri zunajšolskih aktivnostih, saj bodo s tem postali bolj disciplinirani. Dovolite pa jim tudi čas za zabavo.