V Avstriji odprli volišča, raziskave največ možnosti pripisujejo Kurzu

S.R./STA
29. 9. 2019, 07.58
Posodobljeno: 29. 9. 2019, 08.02
Deli članek:

V Avstriji danes volijo nov parlament. To so že druge predčasne parlamentarne volitve v Avstriji po letu 2017. Prva volišča so se odprla ob 6. uri, zadnja se bodo zaprla ob 17. uri.

Reuters
Predsednik Avstrijske ljudske stranke Sebastian Kurz.

Takoj po zaprtju volišč bodo znani rezultati vzporednih volitev, prvi začasni izidi bodo objavljeni med 20. in 21. uro.

Pričakovati je, da bodo volitvam sledila dolgotrajna koalicijska pogajanja. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave bo štiriodstotni volilni prag ponovno prestopilo pet strank. Slavila naj bi Ljudska stranka (ÖVP), ki ji napovedujejo med 33 in 35 odstotkov glasov podpore. Socialdemokrati (SPÖ) naj bi dobili 22 odstotkov, svobodnjaki (FPÖ) 20 odstotkov, Zeleni med 11 in 13 odstotki in Neos (Nova Avstrija in liberalni forum) osem odstotkov. Skupno se za vstop v nationalrat poteguje 13 strank.

Z zmago ljudske stranke na volitvah bo položaj predsednika avstrijske vlade pripadal donedavnemu avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu. Za sklenitev vladajoče koalicije se nakazujejo štiri možnosti, in sicer koalicija med ÖVP, Zelenimi in Neosom, ponovitev koalicija med ÖVP in svobodnjaki FPÖ ali velike koalicije med ÖVP in SPÖ ter manjšinska vlada. Najmanj možnosti naj bi imeli velika koalicija in manjšinska vlada. 

Ponovni vstop Zelenih v parlament naj bi tudi omogočil, da bo slovenska avtohtona narodna skupnost v Avstriji v nationalratu ponovno imela svojega predstavnika. Koroška Slovenka Olga Voglauer na ravni dežele avstrijske Koroške kandidira na listi Zelenih na prvem mestu ter na sedmem mestu na zvezni ravni.

Ustanovna seja novega avstrijskega parlamenta bo predvidoma 23. oktobra.