Meteorologi opozarjajo

FOTO in VIDEO: Jesen se še ni dobro začela, njim pa že grozi rekordna snežna nevihta

S.R.
28. 9. 2019, 20.35
Posodobljeno: 29. 9. 2019, 08.40
Deli članek:

Delom Skalnega gorovja grozi, da jih bo v teh dneh prekrila debela, za ta čas rekordna snežna odeja.

Twitter
Današnje razmere v Montani.

Jesen se je komaj začela, v osrednjem in severnem delu ameriške zvezne države Montana, kjer je že včeraj začelo močno snežiti, pa so že izdali opozorilo pred pravo zimsko nevihto, ki bi lahko na območje odložila tudi do 1,5 metra debelo snežno odejo, poroča CNN. Opozorilo, ki ga je izdala Ameriška nacionalna meteorološka služba, velja do ponedeljka. 1,5 metra snega sicer napovedujejo za visokogorje, a pričakujejo, da bi ga lahko tudi v nižjih legah zapadlo dobrih 70 centimetrov, pri čemer svarijo pred hudimi snežnimi meteži. 

Po navedbah meteorologov septembrski sneg na tem območju sicer ni nekaj neobičajnega, a ne v takšnih količinah, kot jih pripravljajo trenutne razmere. »Če se bo napoved uresničila, bo to primerljivo z ali pa celo preseglo snežno nevihto iz leta 1934, ki je na mnogih območjih najhujša, odkar izvajajo meritve,« je dela meteorolog Ivan Cabrera

Ker pričakujejo moker sneg, bi lahko ta predstavljal tudi veliko nevarnost za kmetijstvo in živinorejo. Zaradi morebitnih težav na daljnovodih bi lahko bili pogosti tudi izpadi elektrike.