Svet

Na češkem se je rodila Trikolora, do Evrope skrajno kritična stranka

S.R./STA
28. 9. 2019, 21.16
Deli članek:

V češkem mestu Brno je danes potekal ustanovitveni kongres nove češke stranke, ki so jo poimenovali Trikolora. Predsednik stranke, ki je kritično nastrojena do Evropske unije, je Vaclav Klaus mlajši.

Profimedia
Vaclav Klaus mlajši

50-letni sin bivšega češkega predsednika z istim imenom je ustanovitev stranke napovedal že spomladi, potem ko so ga izključili iz konservativne Demokratske državljanske stranke (ODS). V ODS so takrat utemeljevali, da so ga iz stranke izključili, ker je bil nelojalen do stranke in je tudi škodoval ugledu stranke. 

Vaclav Klaus mlajši, diplomirani matematik in geograf, je pred delegati stranke v Brnu danes dejal, da tri barve Trikolore predstavljajo češko republiko, ki mora sama odločati o svoji usodi, delavce in obrambo normalnega sveta. "Napočil je čas, da ponovno prevzamemo našo državo in jo vrnemo ljudem," je še dejal Klaus mlajši. 

Tako kot oče tudi Klaus mlajši velja za ostrega kritika EU. Evropski parlament je tako označil kot "muzej bizarnosti, črednega nagona, neumnosti in hinavščine", ceni pa britanskega evropskega poslanca in zagovornika izstopa Velike Britanije iz EU Nigla Faraga.