Večno mladi

Kako se starajo vaši organi?

T.D.
28. 9. 2019, 21.15
Deli članek:

Staranje je biološki proces, ki ga lahko primerjamo z baterijo, ki se vse bolj prazni, in luč življenja sveti vse bolj medlo.

Dreamstime
Z obilo gibanja stopite na prste osteoporozi in šibkosti sklepov.

Telo nenehno gara, da se obnavlja, toda v starosti izgublja svojo moč. Človek postaja manjši, bolj krhek, organi vse manj učinkoviti, koža se počasneje obnavlja, mišice kopnijo, kosti postajajo lomljive, duh lenoben, imunski sistem pa šibkejši. Kako lahko podaljšamo baterijo vsakega organa posebej?

Možgani

Sposobnost koncentracije in govor se ohranita v pozna leta. Spomin in pomnjenje pa začneta po 25. letu počasi popuščati, če zoper to nič ne naredimo. Vsak dan sicer odmre 50.000 možganskih celic, toda povezave med možganskimi celicami ohranjajo duha mladosti, tako da vsak dan zgradimo nove povezave, tudi pri 120 letih. To pa storimo z reševanjem vedno novih miselnih nalog, z vpisom na tečaj še enega tujega jezika, z učenjem plesa, reševanjem križank in bogatenjem družabnega življenja.

Srce

Kajenje, visoka raven holesterola, visok krvni tlak pa tudi pomanjkanje vitaminov in gibanja mašijo žile, posledica tega pa so lahko srčni infarkt, možganska kap in vse možne bolezni srca in ožilja. Je treba posebej pisati, kako našteto preprečiti?

Pljuča

Vitalna kapaciteta, to je volumen zraka, ki ga človek lahko vdihne, do 5,5 litra, po štiridesetem letu pojema. Pljuča izgubljajo prožnost, slabša oskrba s kisikom pa zmanjšuje zmogljivost telesa in duha. Kdor ne trenira, zmore pri sedemdesetih samo še polovico tistega, kar zmore dvajsetletnik. Ne kadite, tako boste pljučem naredili največjo uslugo in preprečili kronično obstruktivno pljučno bolezen, ter vključite v vsakdan veliko gibanja.

Kosti, mišice, sklepi in maščobno tkivo

Prav tako lahko z obilo gibanja stopite na prste osteoporozi oziroma poroznosti kosti, okrepite sklepe in mišice ter se seveda izognete odvečnim kilogramom. Delež tolšče v teži se z leti podvoji, posledica tega pa so visok krvni tlak, sladkorna bolezen, neplodnost, ortopedske težave, artroza, protin, žolčni kamni in srčni infarkt.

Koža

Lojnice ob staranju proizvajajo vse manj maščobe, vezivno tkivo ne more več kopičiti vode, koža postaja ohlapna in nagubana, pojavijo se starostne pege. Investirajte v en sam obisk dermatologa, ki vam bo preventivno pregledal vsa znamenja, da ne boste razmišljali še o melanomu, svetoval pa vam bo tudi, katero kozmetiko v prosti prodaji uporabljati glede na vaš tip kože. Kozmetičnim, dermatološkim in kirurškim posegom lahko rečete da in se pomladite za tja do deset let, vendar je izjemnega pomena, da se zaupate izkušenemu strokovnjaku.