NAMENIMO JI POZORNOST

Jesen je idealen čas za setev trate brez plev

Z.F.
27. 9. 2019, 20.52
Deli članek:

Potem ko smo si zadali načrt spravil pridelkov v sadovnjaku in na zelenjavnem vrtu, moramo poskrbeti še za trato, ki ne zahteva nič manj nege. Zdaj je čas, da jo uredimo in pripravimo na novo sezono.

Dreamstime
Več ko bo humusa v odcednih tleh, večja bo sposobnost zadrževanja vode.

Vroče poletje in precej deževna pomlad sta na marsikateri trati pred hišo pustila kar precejšnje razdejanje. Zato je jesen primeren čas za setev nove trate, ki ima številne prednosti pred spomladansko, saj med posevkom vzklije precej manj plevelov. Zdaj je čas tudi za urejanje in dosejevanje praznih zaplat, nikakor pa ne smemo pozabiti na gnojenje s fosforjem in kalijem. Po potrebi tudi populimo plevel.

Setev od avgusta do novembra

Vrtni strokovnjaki pravijo, da je najprimernejši čas za setev trave od konca avgusta pa vse do začetka novembra, ko temperature še ne dosegajo ničle. V tem času je nevarnost sušnih obdobij mimo, padavine pa so pogostejše, zato je precej lažje vzdrževati vlažna tla, ki so za uspešno rast trave še kako pomembna. V tem času je tudi manj težav z razraščanjem plevelov, tako se bo trava lažje zakoreninila in bo zadušila plevele, ki se sicer precej hitro razrastejo. Travna semena, posejana do sredine oktobra, se bodo do zime primerno ukoreninila in bodo pripravljena na prezimitev ter uspešno rast že zgodaj spomladi. Takrat se bo hitro zgostila in onemogočila rast širokolistnim plevelom, ki odženejo pozneje.

Tla primerno pripravimo

Površino, na kateri želimo vzgojiti bujno zeleno trato, moramo seveda primerno pripraviti. Kvalitetnejši ko bodo začetki, bolj bomo zadovoljni z rastjo. Če je površina težka in mokra, jo moramo drenirati s plastjo peska. Pesek bo površino razrahljal in olajšal razvoj korenin. Če so tla peščena, jim dodajmo organska gnojila v obliki šote ali komposta, ki naj bodo v globini vsaj 15 centimetrov. Več ko bo humusa v močno odcednih tleh, večja bo sposobnost zadrževanja vode, tla pa bodo zadrževala tudi veliko hranil. Tla je dobro pripraviti vsaj tri tedne pred setvijo, da se površina dobro uleže. Po potrebi v tem času tla dobro poravnamo in preprečimo nastanek udrtin in gomil, prav tako pa v tem času populimo že vzklil plevel. Teden pred setvijo površino še pognojimo z gnojili, ki vsebujejo več fosforja in kalija.