Kdaj ste ga nazadnje očistili?

Kaj krajša življenjsko dobo vašega sesalnika?

Z.F.
27. 9. 2019, 21.07
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 11.44
Deli članek:

Sesalniki so že v 20. stoletju dodobra premaknili svet in iz marsikatere hiše skoraj pregnali metle. Že res, da hitro opravijo s prahom in umazanijo, a po opravljenem čiščenju je treba poskrbeti, da očistite tudi njih.

Dreamstime
V ceveh se sčasoma nabere umazanija, ki zmanjša moč sesalnika.

Danes na tržišču najdemo nabor sesalnikov, ki kljub različnim modelom, prilagoditvam in namenom še vedno opravljajo le eno dejavnost – sesajo. Vsak je drugačen, a vsak od njih ima filtrirno vrečko, ki jo je treba očistiti ali po potrebi zamenjati. Očistiti pa je treba tudi cevi, krtače in ostale pripomočke, na kar po navadi pozabimo.

NE OČISTITE CEVI

Nekaj prahu in umazanije se med sesanjem pogosto zatakne in obdrži tudi v ceveh, zaradi česar sesalnik sčasoma začne izgubljati svojo moč. Strokovnjaki zato svetujejo, da po vsakem sesanju očistite sesalne cevi z omelom in tako odstranite delce umazanije ter poskrbite, da bo sesalna moč ostala enaka.

Dreamstime
Moč sesalnika navadno zmanjšajo neočiščeni filtri.

NE ZVIJATE KABLA

Po končanem sesanju kabel zmeraj zvijte nazaj v sesalnik in tako preprečite poškodbe kabla in naprave ter morebitne nevarnosti, ki se lahko pripetijo z zapletanjem v kabel in možnim električnim udarom.

NE ČISTITE KRTAČ

Večina krtač ima vrtljive ščetke, ki poskrbijo za globinsko odstranjevanje prahu in umazanije iz preprog pa tudi ravnih površin. V krtačah se pogosto naberejo lasje, kosmi umazanije in druge nečistoče, ki delovanje krtač precej zmanjšajo. Krtače zato čistite po vsakem sesanju. Kosme dlak in las boste najlažje odstranili tako, da jih izčešete z glavnikom, ki ga več ne potrebujete.

Dreamstime
Redno čistite tudi krtače in cevi.

PREPOLNE VREČKE IN REZERVOARJI

Ne glede na to, ali vaš sesalnik zbira umazanijo v vakuumskih vrečkah ali rezervoarjih z vodo, je te treba redno čistiti in prazniti. Stopnjo, kako polna je vakuumska vrečka oziroma kako umazana je voda, sicer kaže merilnik umazanije, a veliko bolje bo, če boste vrečko zamenjali, še preden bo ta povsem polna. Če opazite padec sesalne moči, je to najverjetneje znak prepolne vakuumske vrečke. Strokovnjaki svetujejo, da jo zamenjate že, ko je napolnjena za dobri dve tretjini.