Vir zdravja

Osvežite in očistite telo z darilom narave

Z.F.
29. 9. 2019, 10.00
Deli članek:

Jesen je že potrkala na vrata, kar pomeni, da se je čas spravila pridelkov čisto zares začel. Grozdje, ki je skoraj sinonim jeseni, je odličen vir zdravja, zato si ga privoščite v veliki meri, še preden odroma k vinarjem.

Dreamstime
Grozdje kljub velikemu deležu sladkorjev vsebuje zgolj 62 kalorij na 100 gramov, zato je idealno živilo v času diet.

Grozdje spada med najstarejše znane vrste sadja. Gojili naj bi ga že v kameni dobi, in sicer na območju Kavkaza. V času, ko sta vladala mogočna Grčija in stari Rim, je grozdje veljalo za simbol izobilja, medtem ko v duhovnem izročilu vzhodne in zahodne Slovenije grozdje povezujejo s čateži, bajeslovnimi bitji, ki so strašila popotnike in gozdarje. Ti naj bi kradli grozdje in se z njim opijanjali, v zameno pa naj bi ljudem darovali šibe. Danes grozdje po deležu pridelave še vedno močno prevladuje. V svetovnem merilu prekaša celo skupni pridelek banan, pomaranč in jabolk, a se ga več kot tri četrtine predela v vino.

Vir zdravja

Grozdje je sicer zaradi visoke vsebnosti sadnih sladkorjev prava energijska bomba. V njem najdemo številne rudnine, kot so fosfor, kalcij, bor, mangan, železo, kalij in mnoge druge. Med vitamini kraljujejo vitamin A, vitamini skupine B in vitamin C, prav tako pa najdemo številne antioksidante, ki dobrodejno vplivajo na zdravje srca in ožilja ter vrednost slabega holesterola … Približno 100 gramov grozdja dnevno vsebuje 25 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu C.  Grozdje je lahko prebavljivo, spodbuja delovanje črevesja in ledvic ter pomaga pri hujšanju. Pomembno pa je, da grozdne jagode jemo z lupinami in pečkami vred ter jih dobro prežvečimo. V njih se namreč skriva veliko antioksidantov, ki ščitijo naše telo pred škodljivimi učinki prostih radikalov in varujejo telo pred staranjem, rakom in drugimi boleznimi.

Strokovnjaki iz britanske univerze so ugotovili, da flavonoidi, ki jih najdemo v grozdju, pomagajo preprečevati okvare DNK ter zobno gnilobo in bolezni dlesni. 

Čisti in razkužuje

Med glavne lastnosti grozdja in grozdnega soka tako umeščamo njegovo čistilno in razkuževalno delovanje. Pomaga pri čiščenju sečnih poti, strokovnjaki pa so ugotovili tudi, da blagodejno vpliva na krvni obtok. Če boste uživali sveže grozdje, boste odpravili zaprtje, medtem ko bo grozdni sok pomagal pri driski.

Zaradi čistilnega delovanja so izjemno priljubljene grozdne kure, ki lahko trajajo od nekaj dni do nekaj tednov. V tem času se uživa samo sveže grozdje in pije zgolj grozdni sok.