Nova priložnost

FOTO: Sanjali so o življenju na Siciliji in za vsako od hiš odšteli 1 evro

A.S.
29. 9. 2019, 11.39
Deli članek:

Na začetku leta so se občani majhnega mesteca Sambuca (s 5800 prebivalci) odločili, da bodo obudili njihov domači kraj, ki so ga številni zapustili. Kako? Zapuščene hiše so prodali za en evro.

Profimedia
Mestece ima nekaj manj kot 6000 prebivalcev.

Tako kot številnih drugih majhnih evropskih mestih, je tudi v Sambuci prišlo do upada števila prebivalcev, saj so se številni preselili v večja mesta.

Občinski funkcionarji omenjenega sicilijanskega mesteca so se odločili, da bodo od lastnikov odkupili 60 zapuščenih hiš in jih na svetovnem trgu ponudili za zgolj en evro, da bi privabili nove prebivalce. Uspelo jim je.

Profimedia
Za zapuščene hiše so odšteli zgolj en evro.

Ponudbe za odkup so prihajale z različnih koncev sveta. Umetniki, plesalci, glasbeniki, novinarji in politiki so postali novi občani Sambuce. Svoje hiše so začeli popravljati, nekateri so se že vselili. Obnovitvena investicija, ki zaradi dotrajanosti objektov ni ravno poceni, je bila edini pogoj pri nakupu hiše za en evro, kupci pa so s tem dobili nove domove.

Profimedia
Sambuca na italijanski Siciliji

Župan Sambuce Leonardo Ciaccio je za BBC povedal, da je presrečen, ko vidi preobrazbo zapuščenih hiš v tople domove: “Vse se je izšlo tako čudovito”.

Profimedia
Župan Sambuce Leonardo Ciaccio