Lepotilna moč narave

Rumena in zelena čistita pore, rdeča povrne sijaj

T.D.
29. 9. 2019, 14.00
Deli članek:

Načini uporabe tega naravnega čudežnega eliksirja rastejo kot gobe po dežju. Poznamo pa tudi več vrst gline.

Dreamstime
Glina, ki jo kopljejo v najglobljih zemeljskih plasteh, je siva.

Zaradi svoje vpojne moči je glina postala prava zaveznica lepote in zdravja. Deluje protivnetno, antiseptično, protignojno, vpija škodljive snovi, pline in bakterije. Mikroskopsko drobna zrnca vežejo vodo in druge snovi v samo celično strukturo. Ko celice nabreknejo, vanje lažje prodirajo številni elementi in minerali. Glina vsrka vase vse težke kovine in odvečno vodo, zato že uporabljeno glino vedno zavržemo, saj so v njej nakopičene telesu škodljive snovi.

Obrazna maska

Glino največkrat uporabljamo kot napitek, obloge in maske. Tukaj je osnovni recept za obrazno masko iz gline: naredite pasto iz gline in vode v razmerju 1 : 3 in nanesite na kožo. Pustite učinkovati dvajset minut. Po splakovanju bo koža vidno bolj čista in gladka.

Katero izbrati?

Rdeča glina je primerna za suho kožo, saj ji vrača sijaj, svežino in žametno polt. Je bogata z železovim oksidom, zato je odlična izbira pri suhi in občutljivi koži. Čisti pore, njena posebnost pa je, da deluje poživljajoče. Kožo in lase naredi mehke in gladke ter jim povrne naravni lesk. Glina je odličen razstrupljevalec telesa, saj organizem prečisti in obnovi, nase veže odvečne maščobe in toksine.

Rožnata glina

Primerna je za zelo občutljivo in tudi utrujeno, izsušeno in oslabljeno kožo. Je mešanica bele in rdeče gline ter tako združuje dobre lastnosti obeh. Velja za eno najbolj priljubljenih mešanic glin in ima zelo mehko teksturo. Zaradi uravnotežene sestave se jo lahko uporablja neomejeno za vse tipe kože. Njena posebnost je, da kožo mehča in dobro očisti. Koža je po uporabi gladka na otip in ima lep naravni lesk.

Rumena glina

Ta ima izredno bogato mineralno sestavo. Podobno kot preostale gline čisti pore, njena posebnost je izrazitejši pomirjevalno-blažilen učinek. Kožo naredi mehko, gladko, prijetno na otip. Še posebno se jo priporoča za mešano in tudi zrelo kožo. Kožo čisti, mehča, gladi in ji vrača sijaj.

Solinsko blato

Fango je zdravilno solinsko blato, imenujejo ga tudi črno zlato. To je s slanico obogatena istrska ilovica, pastozna, drobnozrnata, naravno mehka homogena masa črnikaste barve. Zaradi postopnega dozorevanja v solinskih bazenih je v njej veliko mineralov in jo uporabljajo za zdravljenje. Blatne obloge priporočajo pri bolečinah v hrbtenici, križu, sklepih, pri mišičnih bolečinah in kroničnem revmatizmu. Fango uporabljajo tudi v lepotne namene, ker pospešuje izločanje znoja in odpadlih snovi iz telesa, koža pa postane mehkejša, bolj napeta in bolj čista. Uporaben je za odpravo celulita in pri preoblikovanju telesa.

Zelena glina

Izredno bogata z minerali in drugimi elementi v sledovih. Ta tip gline je primeren za vse tipe kože, še posebno odlična izbira pa je pri mastni koži. S svojo sestavo vpija odvečni sebum, podobno kot preostale gline nežno čisti pore in kožo, spodbuja naravni obrambni mehanizem, blaži razdraženo kožo in deluje pomlajevalno. Posebnost zelene gline je, da pri redni uporabi vidno izboljšuje stanje kože in las ter jih naredi mehke in gladke in bolj sijoče.